Je bekijkt nu Greenwashing en blauwe dozen

Greenwashing en blauwe dozen

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:03/03/2019
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Blauwe dozen en greenwashing, je komt wat tegen bij je zoektocht naar een duurzaam alternatief! Handig Goed is letterlijk begonnen op een zolderkamertje. Je hebt een idee, een bureautje met een laptop en een printertje. Nu, een paar jaar later is dat zolderkamertje een kantoor geworden, mijn huis een magazijn en de laptop vervangen voor een iets couranter modelletje.  De oude laptop wordt door manlief gebruikt. Het printertje stond er nog steeds. Vorige weekend begon de printer kuren te vertonen. Het afdrukken van al die pakbonnen en adreslabels bleek toch een te zware taak te worden voor de huis-tuin-en-keuken-printer van meer dan 12 jaar oud. En dus schoot jouw geliefde webwinkeldame behoorlijk in de stress. Want zonder printer geen adreslabels en geen verzending!

Gelukkig ben ik nogal praktisch ingesteld en in deze moderne tijden is dat snel opgelost. Een korte zoektocht naar een printer die aan mijn eisen zou kunnen voldoen en snel in huis zou zijn was zo gepiept. Cool Blue had een printer die ik wilde en op zaterdag besteld zou zondag in huis betekenen.

Maar ja. Ik heb een heilige afspraak met mezelf gemaakt; onderzoek eerst alle duurzame opties voordat je een beslissing neemt. Die zoektocht duurde niet lang. Zoekend naar een duurzame en milieubewuste printer kom je eigenlijk nergens uit. Ik vond wel een interessante blog van Eigenwijs Blij over dit onderwerp die beslist de moeite waard is om eens even te lezen. Het laat je goed zien aan welke aspecten je kan denken om ook printen op een duurzame manier te doen. Maar eigenlijk moet ik tot de conclusie komen dat de meeste printer fabrikanten zeggen dat ze duurzaam zijn maar het toch niet zijn. Staaltje greenwashing ten top.

Afwegingen, afwegingen

Eigenlijk was mijn oude printertje ongelofelijk duurzaam aangezien ik er meer dan 12 jaar gebruik van heb gemaakt. Een ander alternatief is niet printen, maar je zult begrijpen dat dit niet helemaal een optie is voor een webwinkel…. Ik heb dus dan maar gewoon een printer besteld die het werk goed voor mij zal doen, zonder toeters en bellen. Een wat duurder model met de hoop dat die dus ook degelijk is en het vele jaren vol zal houden. De tijd zal het leren.  Qua stroomverbruik maak ik me niet zo’n zorgen daar Handig Goed gebruikt maakt van onze beste stroomleverancier; de zon. Straks ook als die zon niet schijnt, maar daar zal ik later nog eens een blogje over schrijven. En tja dat papier, dat is altijd al met FSC keurmerk dus daar kan ik nog niet echt in verbeteren. Plantaardige inkt misschien? Ik ga er naar op zoek!

De blauwe doos

Maar goed, zoals ik al vertelde kwam ik dus bij Cool Blue uit. Ik moet eerlijk zeggen dat het winkelen via hun website prettig is en ze doen hun best om het ook een leuke ervaring te maken. Je wordt goed op de hoogte gehouden en het bestelproces is duidelijk en snel. De printer zou op Zondag geleverd worden en nog gratis ook. (Nou ja wat is gratis? Lees mijn blog hierover).  Ik was daar een beetje sceptisch over want ik woon in een buitengebied en zie nooit PostNL op de zondag rijden. En bovendien vind ik bezorging op zondag zonder meerkosten een grote nee. Want daar moeten weer extra auto’s de weg voor op. Het is maar beter om dat niet te stimuleren met dit soort dienstverlening.  Aan de andere kant wel handig als ik hem op zondag wel zou hebben maar het was niet strikt noodzakelijk, als je  begrijpt wat ik bedoel. Maar inderdaad, op zondagmiddag stond er een PostNL wagen voor de deur waar een grote blauwe doos uitkwam. Een HELE grote blauwe doos. De printer was al snel geïnstalleerd en deed zijn taak naar behoren.

blauwe dozen

Een tweede leven voor een blauwe doos?

De doos, tja wat moet je daar nou weer mee? Zoals je wellicht weet gebruikt Handig Goed dozen en verpakkingsmateriaal altijd weer opnieuw. Maar deze doos voor verzending gebruiken gaat veel verwarring opleveren denk ik. Hij wordt dus in stukken gesneden en als vulmateriaal gebruikt. Dus mocht je binnenkort blauwe stukken karton in je zending vinden dan weet je waar het vandaan komt 😉

Maar waarom zit er van Cool Blue een doos omheen die zo groot is? Waarom wordt er zo veel lucht vervoerd? Ach, voor grote webwinkels als Cool Blue is het een simpel rekensommetje. Bestellingen moeten heel snel klaargemaakt worden. En dus snel in een doos gestopt worden want arbeidsloon kost meer dan karton. Ze hebben een aantal standaarddoosmaten en daar moeten ze het mee doen. Tijd kost geld namelijk. Eerlijk is eerlijk, hun dozen zijn een belevenis! Grappige teksten die je persoonlijk aanspreken. Goed doordacht denk je als je zo’n zending binnen krijgt. Maar tegelijk; die doos heeft z’n nut bewezen en wees nou eerlijk, die blauwe doos ga je verder nergens meer voor gebruiken, toch? Al die inkt die gebruikt is om die doos zo mooi blauw met oranje te maken, die wordt maar 1 keer gebruikt. Daar heeft Cool Blue ook over nagedacht en dat vind ik dan toch wel weer leuk. Knutselprojectjes met hun dozen. Maar wees eerlijk, ga jij de doos nog eens gebruiken?

blauwe dozen

Meditatief inpakken

En daar sta ik dan over na te denken bij mijn inpaktafel. Bezig met het inpakken van bestellingen die altijd net niet in een doos passen. Het knutseluurtje is begonnen met hier en daar een krachtterm. Ik pas en meet en snij oud karton, net zo lang tot het artikel netjes en goed beschermd is ingepakt. Sommige dingen gaan snel maar soms sta ik wel eens een uur te klooien voordat ik zeker weet dat het verpakte artikel een ruwe behandeling door PostNL kan doorstaan en toch niet meer ruimte inneemt dan strikt noodzakelijk en geen extra verpakkingsmateriaal heeft gekost. Dat uur wordt door niemand betaald.

Het is mijn bijdrage aan het minder belasten van de aarde. Het is een onzichtbare bijdrage die wat mij betreft voor zich spreekt. Er zijn vast meer kleine webwinkels die zo werken en wellicht is dat voor jou belangrijker dan je pakketje met gratis verzending op zondag te ontvangen? Dan weet je welke keuze je kunt maken!

 

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie