Je bekijkt nu Blog- Een trechter op het hoofd

Blog- Een trechter op het hoofd

 • Bericht auteur:
 • Bericht gepubliceerd op:27/06/2016
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:2 Reacties

27 juni 2016 – Op mijn website sta ik afgebeeld in een meditatie houding met een trechter op mijn hoofd. Waarom eigenlijk?

Nou ja in de eerste plaats omdat de trechter mijn webwinkel symboliseert. De trechter bestaat al vele eeuwen en ondanks dat de materialen waar hij uit gemaakt wordt erg zijn verandert is de basis vorm van de trechter altijd hetzelfde geweest. Het is een heel handig gebruiksartikel waar je vloeistoffen of korrelige vaste stoffen mee in een kleiner gat krijgt. Iemand moet ooit op dit idee zijn gekomen. En vervolgens wordt het al vele eeuwen gebruikt. Wanneer de trechter is uitgevonden en door wie? Niemand weet het.

Maar het begrip trechter wordt niettemin ook gebruikt om een korte omschrijving te geven voor samenbrengen, concentreren van informatie en is een onmisbare term in allerlei management jargon. Het is zelfs een begrip geworden om een vorm mee aan te duiden en wat dacht je van het Trechterbekervolk wat er zelfs naar vernoemd is?

Een fascinerend ding dus, die trechter, in al zijn simpelheid. Daarom heb ik dit ook gekozen als beeldmerk voor mijn winkel. Want ik streef er naar om gebruiksgemak, duurzaamheid en multifunctionele inzetbaarheid samen te brengen in een enkel artikel. Want veel spullen hebben is overbodig, neemt te veel ruimte in en belast onze aarde onnodig.

Maar de trechter heeft ook een symbolische betekenis. Die betekenis is inmiddels niet echt meer bekend maar zit nog wel in ons collectieve geheugen. Als je iemand met een trechter op het hoofd ziet dan zul je gauw denken; “die is gek”. Jeroen Bosch schilderde veel figuren met een trechter op het hoofd in zijn voorstellingen. En alle voorwerpen en mens-beesten op zijn schilderijen hadden ook betekenis. De afbeelding van een trechter op het hoofd stond voor dwaasheid en gekte.

En ja een beetje dwaas moet je wel zijn om een webwinkel te starten vanuit een idealistisch denkbeeld. Om mensen er toe aan te zetten meer op kwaliteit en functionaliteit te letten in plaats van alleen aan hun portemonnee te denken. En toch: er zijn mensen die mijn gedachte oppikken. Daar word ik erg blij van. Ik ben dus niet alleen!

 

trechter

Bewaren

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. an dernot

  een omgekeerde trechter op je hoofd verwees ook naar bedrog. bij Bosche. bv de Keisnijding. nl oppassen met deze persoon is iets mis.

 2. Maurien Bart

  Het gebruik van een trechter ondersteboven is gek en onhandig.

  Die heeft de trechter op de kop, zouden we nu vertalen naar die gebruikt de trechter ondersteboven.

  Ik denk dat daar het spreekwoord vandaan komt.

Geef een antwoord