Je bekijkt nu Mamma Wonderwoman?

Mamma Wonderwoman?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:03/05/2018
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Binnenkort is het Moederdag. Aandacht voor de moeder. De één vind het commerciële flauwekul en de ander ziet het als HET moment van het jaar om zijn of haar moeder even in het zonnetje te zetten. Want moeders hebben soms drukke levens en zijn ware regelneven (?) die er voor zorgen dat het dagelijks leven min of meer op rolletjes loopt. Naast hun baan nemen zij vaak het heft in handen om het huishouden georganiseerd te krijgen. Ze zorgen dat de gezinsleden er niet als zwervers bij lopen, ruimen de kots van de kat op, doen boodschappen, betalen de verzekeringspremies op tijd en zorgen vaak ook nog voor hun ouders. Je wordt er al moe van als je er aan denkt hoe hun dagen er uit zien. Hoe krijgen ze het voor elkaar zonder gillend gek te worden en schuimbekkend in de gordijnen te klimmen? Zijn ze allemaal Wonderwoman?

moeder

Multitasken

Nee. Het is een kwestie van zo efficiënt mogelijk alles te doen wat nu eenmaal gedaan moet worden. Al decennialang wordt de mythe van multitasken in stand gehouden, en dan bedoel ik dat het als een vrouwelijke eigenschap wordt gezien als je veel dingen tegelijk kunt.

Ik had vele jaren geleden een kennis die dat heel erg goed kon. Ze keek televisie, breide een trui en voerde ondertussen nog een intelligent gesprek ook. Een verhandeling over de sociale structuren van een stam in Papoea Nieuw Guinea bijvoorbeeld want ze studeerde Culturele Antropologie. Ze kon, ondanks het feit dat ze al die steken moest tellen van de ingewikkelde kabeltrui en het gesprek wat ondertussen gevoerd werd ook nog opmerkingen plaatsen over het programma op de televisie. Ik was verbluft bij elk bezoek. Mijn brein is daar namelijk niet toe in staat. Elke poging tot multitasken op welke wijze ook resulteert in een wanhopige chaos. Als ik strijken, koken en telefoneren zou combineren dan eindig ik met tomatensaus op mijn strijkwerk en ruzie met mijn gesprekspartner.

wonderwoman

Chaos! Chaos!

Gelukkig leer je jezelf uiteindelijk wel een beetje beter kennen en accepteer je dat je de dingen nu eenmaal beter één voor één kunt doen in plaats van allemaal tegelijk. Maar ik stink er nog wel eens in. In het huishouden bijvoorbeeld. Als ik dan de mouwen heb opgestroopt en ‘eens lekker aan de slag ga’ doe ik ook alles tegelijk. Stof afnemen, stofzuigen, ramen lappen, de kussens van de bank uitkloppen, plantjes water geven en de boekenkast opnieuw inruimen. Als mijn echtgenoot tijdens deze bezigheden binnenkomt treft hij Ground Zero aan. Het ziet er uit alsof het NOOIT meer goed komt. Maar het komt wel goed. Uiteindelijk. Nadat ik twintig keer over de stofzuiger ben gestruikeld die midden in de kamer staat en me rot heb gezocht naar mijn stofdoek, die dan uiteindelijk boven op de boekenkast blijkt te liggen. Maar goed, alles is wel goed schoon. En ik lig op apengapen want ik was eigenlijk van plan geweest alleen even te stofzuigen. En dan moeten de pakketten nog naar de post, de kat moet eten en oh ja ook nog even wat te eten maken voor onszelf. En dan ben ik niet eens moeder….

moeder

Is het waar? Multitaskt moeder echt beter?

Overigens zijn er diverse onderzoeken naar gedaan, of vrouwen nu werkelijk beter zijn in multitasken dan mannen en de uitkomsten zijn verdeeld. Uiteindelijk blijkt er niet zo veel verschil te zitten tussen mannen en vrouwen op dit gebied. Maar wellicht stellen mannen wat minder hoge eisen aan zichzelf. Ook is gebleken dat al die taken die tegelijkertijd werden uitgevoerd minder goed werden gedaan dan taken die apart werden uitgevoerd.

Zelf vind ik het belangrijk dat mijn bedrijf goed loopt, mijn klanten tevreden zijn maar ook moeten huis en tuin er tiptop uitzien en man en de beesten moeten gelukkig zijn. Dat is soms gewoonweg onmogelijk te realiseren met maar 24 uur in een dag. Soms is goed gewoon goed genoeg. Dat de ramen vuil zijn en het onkruid tussen de tegels van het terras opschiet, dat moet dan maar. Een mens, ook een vrouw, kan nu eenmaal niet alles tegelijk.

Ik troost me maar met de gedachte dat die trui van die kennis waarschijnlijk toch wat gevallen steekjes had. En dat verhaal over die stam in Papoea Nieuw Guinea, ik moet nog maar eens opzoeken of dat allemaal inderdaad wel klopte.

Moederdag? Maak er een leuke, bijzondere of gekke dag van. Geef Wonderwoman een dagje vrij! En als je per se iets wilt geven hier wat suggesties.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie