Blog – Sint Maarten

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:05/11/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Op 11 november is het Sint Maarten

5 november 2016 – Een lange tijd hebben mijn lief en ik in Utrecht gewoond. De stad heeft Sint Maarten als schutspatroon. Mijn lief, als echte Utrechter, heeft zelfs ooit een prachtige gevelsteen aangeschaft van Sint Maarten. Die is echter nooit in de gevel van het huis in Utrecht geplaatst maar met ons mee verhuist naar Drenthe, ver weg van Utrecht. En toch op zijn plaats. Want ook al is Sint Maarten de schutspatroon van de Domstad, ik heb daar nooit de traditie mogen ervaren dat kinderen met Sint Maarten aan de deur kwamen met een liedje en als dank wat lekkers kregen. Daar maakte ik pas in Drenthe echt kennis mee.

Wat is’ Sint Maarten’ eigenlijk?

Sint Maarten was een Hongaarse militair in Romeinse dienst. Hij bekeerde zich tot het christendom en werd kluizenaar, bisschop en ook nog eens heilig verklaard. Zijn daad, het delen van zijn mantel met een bedelaar is bepalend voor zijn heiligenstaat en het Sint Maartenfeest is ook het feest van (be)delen.

Op 11 november gaan de kinderen langs de deuren, al dan niet verkleed, met een zelfgemaakte lampion en een liedje. In het buitengebied waar wij wonen komen alleen de echte die-hards of kinderen uit de straat langs, dus druk is het niet op die avond. Maar ik vind het een leuke traditie.

De meningen over de oorsprong van de traditie zijn verdeeld. Het zou een heidens bedelfeest zijn wat geadopteerd is door de katholieke kerk. De kinderen kwamen aan de deur met een uitgeholde biet met een lichtje er in en zongen een liedje in ruil voor wat lekkers.  In Amerika ontstond een vergelijkbare traditie met Halloween en de alomtegenwoordige pompoen. Tegenwoordig maken de kinderen zelf een lampion. Wil je meer weten over Sint Maarten op Wikipedia staat alle informatie.

Uitdelen maar!

Uitdelen maar!

Dus op 11 november liggen er wat pakketjes klaar voor de vasthoudende kinderen die het kunnen opbrengen de lange donkere straat af te gaan. Los snoep is niet altijd een goed idee, zeker niet als het chocolade of koekjes betreft. Die komen op een grote hoop in een zak en gaan stuk.

gezond snoep

Ik maak dus pakketjes van papieren boterhamzakjes en doe er een chocolaatje in en wat verantwoorde snoepjes. Want ja je kunt er wel een gezonde wortel in doen, maar ik denk niet dat het mijn taak noch verantwoordelijkheid is om die kinderen op dat moment een lesje te gaan leren over gezonde voeding. Het moet wel leuk blijven, ja? Ik ga er maar vanuit dat de ouders toezicht houden op een beetje gestructureerde consumptie en tuurlijk ga ik die kinderen niet de allerongezondste troep geven. Maar er zijn grenzen en wat mij betreft ligt die zo ongeveer bij een mandarijn. Gezonder dan dat moet het echt niet worden. Gezonde snoepjes kan je overigens bestellen bij De Groene Buik. Ze zijn lekker en zoet en kleurig maar bevatten weinig suiker en bevatten alleen maar natuurlijke kleurstoffen en bindmiddelen. Papieren boterhamzakjes heb ik in de webwinkel dus die zijn ook zo gevonden.

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie