Een rekje voor in de douche, hoe moeilijk kan dat zijn?

 • Bericht auteur:
 • Bericht gepubliceerd op:25/06/2017
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:7 reacties

Een rekje voor je shampoo fles

Ach ja, de wereld heeft grotere problemen natuurlijk. Maar ik zoek een rekje voor in de douche. Eentje waar je een fles douchezeep of shampoo, je tandenborstel en een washandje in kwijt kunt. Zodat die voor het grijpen liggen als je lekker wilt douchen.

Dat moet toch niet al te moeilijk zijn? Dus met Google eens even gezocht. En ik vond duizenden modellen en uitvoeringen in allerlei prijsklassen. En was tegelijkertijd verbijsterd over de LELIJKHEID en het totale gebrek aan functionaliteit van zo’n stom simpel ding, wat in de meeste huishoudens toch wel handig is.

Ik zoek zelf een doucherekje waar ik geen gaten voor in mijn tegels hoef te boren. Zuignappen vallen af want die blijven nooit hangen…. Ik zoek iets wat ik heel simpel aan de kraan of glijstang van de douchekop kan hangen. Simpel toch? Wat is er nou toch zo moeilijk aan?

De tekortkomingen van functionele ontwerpen zijn uiteindelijk mijn inspiratie geweest (en nog steeds!) om met Handig Goed te beginnen. Ik maak me er dus nog steeds druk over en wilde dat vandaag even met jullie delen.

De meeste huishoudens hebben inmiddels een douchekop met glijstang en een thermostaatkraan. Tussen de glijstang en de kraan zit meestal maar een cm of 20 a 30 afstand. De rekjes zijn langwerpig ontworpen en zo’n 30 a 40 cm lang. Als je hem aan de onderkant van de glijstang wilt bevestigen, waar de haak voor bedoeld is,  past dit dus niet, want daar zit de kraan dan.

 
rekje
 

Op bovenstaande badkamer rekjes is nogal wat aan te merken:

 • De haak die er aan zit is vaak te smal om hem aan de kraan of glijstang te hangen.
 • De haak is soms zelfs niet centrisch gemaakt, zodat je al van 10 kilometer afstand kunt zien dat hij scheef gaat hangen op het moment dat je er enig gewicht in plaatst.
 • Ze zijn gemaakt van metaal, wat logischerwijs zal krassen op je tegels en in het slechtste geval nog gaat roesten ook.

Of ze zijn gemaakt van ergerlijk wit plastic, waarvan je weet dat de haak op een gegeven moment gaat afbreken en dan is het ding waardeloos en gaat de prullenbak in.

Ze zien er lelijk en fantasieloos uit, meer van hetzelfde en omdat getracht is ze in alle badkamers te laten passen, staan ze in geen enkele badkamer echt goed.

rekje

Wat is er toch mis?

Wat is er toch mis in de ontwerpwereld? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een mulftifunctioneel, handig en toch esthetisch en duurzaam  verantwoord ontwerp te maken voor een ding dat in zowat elk huishouden wordt gebruikt?

 

Is er nog hoop?

Qua functionaliteit en vormgeving springt wat mij betreft de ronde versie van de Praxis er uit. Door de ronde vorm is hij stabiel, een grote haak die op kraan en glijstang past en niet te lang. Door het gaatje in het eenvoudige bakje loopt het water er weer uit. Door zijn platte onderkant kan je hem ook gewoon neerzetten. makkelijk schoon te maken en een functionele vorm die is wat het is en niet doet alsof het een onderdeel van de douche is. Fijn. Ook in meerdere kleuren te verkrijgen. Maar waarom is dat ding nou weer van plastic gemaakt? Ja het zal niet krassen en is goed schoon te houden. Maar die haak, die gaat er zeker en vast een keertje vanaf breken en dan valt er niks te repareren. Zo een ontwerp, maar dan gemaakt van siliconen? Gaat lang mee krast niet, is stroef en stabieler tegen de douchewand en kan ook nog eens perfect gerecycled worden. Nog een mooi kleurtje maken en het past overal. Hoe moeilijk kan het zijn?

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Gerda

  Ook ik was al een tijdje op zoek naar een douche rekje
  Ik heb nu een douchebakje besteld bij Ikea
  ze hebben 2 soorten en is geschikt voor de glijstang van de douche te bevestigen zonder te boren
  het gaat om Brogrund of Voxnam. wel even de ruimte achter de stang op meten zodat je zeker weet of het past

  1. Jessica

   Hallo Gerda,
   dank voor de tip! Deze rekjes zien er op zich goed uit (als je van RVS in de douche houdt, niet van plastic en ze zijn goed bedacht omdat je ze zonder schroeven aan de glijstang kunt bevestigen. Maar de reviews laten weten dat ze dus eigenlijk niet passen op stangen die niet van Ikea zijn. En dat is dan wel weer bijzonder jammer en wat mij betreft een gemiste kans.

   1. Gerda

    Hallo Jessica
    Wij hebben een Grohe douche stang het bakje past goed en je zou de schroef ook nog aan de binnenkant kunnen vastdraaien
    zodat je minder ruimte nodig hebt tussen muur en stang
    Ik ben er blij mee dat we geen shampoo enz op de grond hoeven zetten

 2. Cedric

  Hallo, ben ik ook al 2 jaar tevergeefs naar op zoek… Nog niets gevonden ondertussen?

 3. Paola

  Beste Jessica.

  Ook ik ben op zoek naar een douche rekje of plankje, wat groot genoeg is en niet scheef gaat hangen. Ik ben er ooit 1 tegengekomen in een hotel.
  Was een degelijk wit plastic plankje boven de mengkraan de stang geklemd. Kan me voor stellen dat dit ook met 2 klemmen aan de mengkraan vast gemaakt kan worden, als de stang niet helemaal doorloopt tot aan de kraan.
  Zo simpel en praktisch. Ik kan het helaas nergens vinden.

  1. Jessica

   Hallo Paola,
   Ja de zoektocht gaat voorrrrt. Tot op heden ook nog niets in de vorm van een rekje gevonden wat door de beugel kan. Mocht je ooit iets tegenkomen? Fototje maken en opsturen, dan heb ik een aanknopingspunt. Dank voor je reactie!
   Handige groet,
   Jessica

Geef een reactie