Je bekijkt nu Het is gewoon een vrijdag hoor

Het is gewoon een vrijdag hoor

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:26/11/2019
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vrijdag is het weer ‘Black Friday’. Word jij ook al bedolven onder reclame voor dit koopjesfestival? Vraag jij je ook waarom dit verschijnsel bestaat? Ik schreef in 2017 al een blog over black Friday.

Zwarte vrijdag, waarom in hemelsnaam?

Ik heb mijn hersens zitten kraken waarom die grote winkelketens op die dagen hun waren voor spotprijzen aanbieden. Je kunt je gewoon niet voorstellen dat het nog iets opbrengt, zo veel korting. Of worden we de rest van het jaar gewoon extra genept?

Ik kwam tot de volgende conclusies:

Grote ketens kopen natuurlijk ook groot in. Daarom kunnen ze heel scherpe inkoopprijzen afdwingen bij hun leveranciers en een lekkere marge maken.

Die marge wordt natuurlijk een stuk minder als de producten met 40% korting worden verkocht. Maar omdat de consument massaal aan het kopen slaat en de omzet dus hoger wordt blijven ze er nog steeds op verdienen. En als ons brein eenmaal in de koopstand staat en het gezonde verstand op een laag pitje, laat datzelfde brein ons maar al te makkelijk nog meer dingen kopen. Die dan niet in de aanbieding zijn natuurlijk. En we ook niet nodig hebben.

Een ander handigheidje is natuurlijk de prijs van een bepaald product 15% te verhogen en er vervolgens een korting van 15% op te geven. Ons brein ziet alleen maar die 15% korting en zal ons aanzetten tot kopen. De winkelketen verkoopt dan meer, met dezelfde marge.

Wat ook meespeelt en waar je misschien niet bij stilstaat is dat aanwezige voorraad die het nieuwe jaar in gaat afgetrokken wordt van het resultaat van het oude jaar. Een boekhoudkundig trucje dus. De winkels ruimen de voorraad van het afgelopen jaar op en hebben dan een beter resultaat. Dat is fijn voor de aandeelhouders want dan worden hun aandelen meer waard. Money makes the World go round!

vrijdag

Wij zijn onderdeel van de koopjesmachine

De hele keten raakt ondertussen overspannen. Al vanaf de zomer zijn alle productieketens op stoom gebracht om straks, in november, aan de vraag te kunnen voldoen. Containers met elektronica, kleding en prullen worden op enorme schepen gezet en vanuit China naar de wereldhavens verscheept. Soms gaat er onderweg wat mis en komen containers in de zee terecht.

Wat een rare wereld. En wij zijn een klein radertje dat dit hele mechanisme laat functioneren.

 

Het is gewoon een doodnormale vrijdag

Ik doe er niet aan mee, zelf niet en ook niet met Handig Goed. Dus geen Black Friday aanbiedingen in de webwinkel maar gewoon praktische dingen die je echt kunt gebruiken voor een doodnormale prijs. En oh ja, als je niets nodig hebt, dan kan je dat ook bij Handig Goed vinden.

 

Fijn weekend!

 

Jessica

 

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie