Je bekijkt nu Blog – Grasmaaien (2) of De Vrouw Met De Zeis

Blog – Grasmaaien (2) of De Vrouw Met De Zeis

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:18/09/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

18 september 2016- Mijn eerdere overdenkingen in een blog over het grasmaaien zonder herrie en stank zette me uiteindelijk op het spoor van de ouderwetse zeis. Want natuurlijk zou het fantastisch zijn op een trapmaaimachine met elektrische hulpmotor te hebben maar eigenlijk kleven daar ook de nodige bezwaren aan. Hij zal geschikt zijn voor grote lappen gras, maar ook qua wendbaarheid het een en ander te wensen over laten.

Terug naar vroeger?

Dus, eens teruggrijpen naar een oud ambacht, een bewezen techniek die geen milieubelasting kent, goedkoop is en ook nog eens een rustgevende bezigheid blijkt. Het werken met een zeis.

We kennen allemaal de uitdrukking; de man met de zeis. De zeis symboliseert het feit dat de dood iedereen treft: een zeis maait alle korenhalmen om en maakt geen onderscheid. Maar een zeis kan ook gras maaien. Dus ik besloot de vrouw met de zeis te worden. Om de slecht bereikbare stukken ruig gras in de tuin te kunnen maaien, en misschien ooit zelfs het grasveld kort te kunnen houden.

Ik woon in een landelijk gebied waar de meeste mensen een arsenaal aan gemotoriseerde tuingereedschappen hebben. Motorzagen, motor heggescharen, kleine trekkers voor het grasmaaien en de ergste van alles; de bosmaaier. Op zomerse dagen hoor je ze in wijde omtrek. En toch zijn er nog mensen die een stukje ruigte in de tuin aanpakken met een zeis. Het erge is echter dat je ze niet hoort en dus ook niet weet wie het zijn. Een beetje rondvragen in het dorp leverde niet echt wat op. Kennelijk een geheime bezigheid……

De zeis revisited

En toen maakte iemand uit mijn straat me opmerkzaam op de cursus Maaien met de zeis die door Landschapsbeheer Drenthe georganiseerd zou worden. Ik heb me meteen opgegeven!  De zeis die bij de boedel van het huis hoorde wat we bijna 10 jaar geleden betrokken en al die tijd niet van de schuurvliering was geweest gauw opgezocht en geïnspecteerd. Alle onderdelen waren zo’n beetje vastgeroest en het zeisblad zo bot als de achterkant van een varken. Beetje ontroesten, invetten schoonmaken en laat de cursus maar komen.

Op de cursusdag zelf waren 21 cursisten komen opdagen die tegen dezelfde dingen aanliepen als ik; te veel herrie en stank bij het maaien, onthand zijn omdat de machine het weer eens begeven had, rustiger willen werken en het verlangen om een oud ambacht te kennen. De 3 cursusleiders gaven kort en bondig uitleg over het maken van de juiste strijk met de zeis, hoe je een zeis scherp maakt en houdt en hoe je de zeis goed aanpast aan jouw lichaamsmaten. Kerels die al vele, vele jaren met de zeis hebben gewerkt en de fijne kneepjes kennen en die zo maar met je willen delen.

Zo weinig als ik er van winst, zo rijk aan kennis ben ik teruggekomen van een dagje zeiscursus. Je leerde er de zeis te hanteren en te scherpen. Een ambacht wat vervlochten is met de Nederlandse cultuur is nu alleen nog bekend door de straatnamen in nieuwbouwwijken. Strekel, haarspit en zeisring wie weet nu nog wat dat betekent? Ik merkte dat ik het erg leuk vond om zulke praktische vaardigheden te leren. Helemaal niet moeilijk om te snappen, wel veel moeilijker om onder de knie te krijgen. Want ook hierbij geldt; oefening baart kunst en geduld is een schone zaak.

Al doende leert men

Ik heb het zeisen zelf nog niet helemaal in de vingers, maar heb het vertrouwen dat er een moment komt dat dit bijna geheel vanzelf gaat, zodra mijn lijf de klik maakt en snapt wat het moet doen. Ook het haren van de zeis is een precisiewerkje wat je leert door het veel te doen. Het begin is er. En ik vind het geweldig. In alle rust, met regelmatige halen centimeter voor centimeter door de tuin en het gras kort. In alle rust, de vogels om je heen, de lucht van vers gemaaid gras in je neus. En het kost geen druppel benzine of olie, alleen een beetje tijd en aandacht. Een aanrader voor iedereen die niet perse een strak maar wel kort gazon wil in de niet al te grote tuin en op een natuurlijke manier wil werken. Een zeis doet het altijd en in alle omstandigheden. En het is ook mooi om een oud en toch nuttig ambacht in ere te houden.

Heb je ook interesse om met een zeis te leren werken? Informeer bij de landschapsbeheer afdeling van jouw provincie of google gewoon op Maaien met de zeis.

[

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie