Je bekijkt nu De week van de Groene Tuin

De week van de Groene Tuin

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:02/04/2023
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Week van de Groene Tuin!

Van 4 tot en met 10 april 2023  is het de week van de Groene Tuin. Dit is een jaarlijks initiatief dat in de eerste week van april plaatsvindt.

Je kunt het niet gemist hebben tenzij je onder de spreekwoordelijke stoeptegel hebt gewoond; Door de klimaatverandering (en te veel stikstof) gaat het niet goed met de biodiversiteit. Dat is een mooi woord dat elke politicus op de lippen bestorven ligt, maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Heel simpel gezegd in grote stappen; Inheemse plantjes verdwijnen door stikstof en droogte. Daardoor is er minder bodemleven, zijn er steeds minder insecten, waardoor de vogels geen eten meer vinden, minder eieren leggen en uiteindelijk verdwijnen. Er komen steeds minder soorten die steeds kwetsbaarder worden voor uitsterven.

Wist je dat de bestuiving van appels, peren en heel veel andere planten voor het grootste deel gedaan wordt door wilde bijen en andere insecten? En die sterven bijna bij bosjes. Het probleem zit wat ingewikkelder in elkaar maar hier komt het in grote lijnen op neer. Lees meer over biodiversiteit in een artikel van de Universiteit Wageningen.

We moeten aan de slag!

Van de gangbare landbouw en veeteelt is er helaas weinig positiefs te verwachten op dit gebied want winstoptimalisatie zorgt nog steeds voor een enorme milieudruk door de mestproductie, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het cultiveren van monocultuur in de vorm van grote akkers en velden met alleen maar gras. De hoop is dus vooralsnog gevestigd op de bioboeren, de natuurgebieden en, niet in de laatste plaats, de particuliere tuinen! En nu maar hopen dat de gangbare agrariërs ook de omslag willen maken.

Ja ook jouw kleine tuintje kan een verschil maken!

Nederland telt naar schatting 5,5 miljoen tuinen, met een gemiddelde oppervlakte van 100 vierkante meter; kleiner in de stad, groter op het platteland. Dat betekent 550 miljoen vierkante meter, waarvan volgens een data-analyse uit 2019 van Deloitte 36 procent uit vegetatie bestaat. (Bron:  Trouw 2021). Vegetatie, dat zijn bomen, gras, struiken en planten, kortom wat je in een tuin zou verwachten.

Eh, dan is dus 64 procent niet-vegetatie? Dat kunnen dus schuurtjes, carports en vijvers zijn maar het is denk ik vooral verharding. Tegels, stenen of dat vreselijke grafstenen grind. (Sorry ik heb er een mening over….) Dat zou beter kunnen en moeten.

 

Eh, waarom moeten?

Om te beginnen merken we allemaal dat er meer hete dagen in de zomer zijn, dat de regenbuien vaak  heviger zijn met grote plenzen water. En tegelijkertijd zijn er ook steeds meer aaneengesloten perioden van droogte.

Door de verharding in je tuin te verminderen of helemaal weg te halen kan de bodem beter warmte absorberen en kan het regenwater beter in de grond door dringen. Dat scheelt veel opwarmen van het huis tijdens hitte, wateroverlast tijdens buien en water sproeien tijdens droogte. Het is zo simpel dat het gewoon belachelijk is.

Als je dan ook nog eens – bij voorkeur inheemse – planten, struiken en bomen zet op de plekken waar de tegels lagen heb je schaduw voor je huis en voedsel voor de insecten gecreëerd. De vogels en gezonder bodemleven volgen helemaal vanzelf, daar hoef je niks aan te doen. Ook leuk om te zien dat er steeds meer mensen zo’n mooi bijenhotel in de tuin plaatsen, maar het zijn vaak hotels zonder ontbijt, lunch en diner want de tuinen hebben niets eetbaars te bieden aan de gasten. Voldoende bloeiende inheemse planten lossen dat heel simpel op.

Het is eigenlijk heel erg simpel om je groene steentje bij te dragen en deze thema week wil mensen inspireren om er mee te beginnen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk en erg leuk om te doen.

Welke stappen kan je nemen voor de Groene Tuin?

  • Haal stenen en tegels uit je tuin.
  • Geef je tuin een gezonde bodem
  • Plant en zaai rijkelijk planten met voedselwaarde voor dieren
  • Stimuleer de diversiteit in je tuin
  • Maak je tuin (meer) klimaatbestendig
  • Voorkom plagen en verwijder mogelijk onkruid gewoon met de hand
  • Richt je tuin duurzaam in en onderhoud hem ook zo

 

Op de website van De Week van de Groene Tuin vind je tips voor bovenstaande activiteiten om je tuin te vergroenen.

Verbeter de wereld en begin in je eigen tuin

Wij hebben een grote tuin rond ons huis. Waren we de eerste jaren dat we hier woonden nog druk met het ‘bijhouden’ van de tuin, we worden steeds luier. En dat komt de tuin ten goede. Takken en snoeihout gaan op een takkenril, gras maaien stel ik uit tot juni en tegen Zevenblad vecht ik niet meer maar beschouw het als een perfecte bodembedekker waar je heerlijke salades en pesto van kan maken. Ook brandnetels zijn een mooie border.

Onze tuin is dus een biologische oase geworden in een landbouwgebied. Reeën, egels, vossen, marters, hazen en eekhoorns bezoeken onze tuin. Er is een overvloed aan broedende vogels en onze tuin overleeft tijden van droogte of veel regen zonder al te veel problemen. Ons huis wordt koel gehouden door bomen. Dus het is een goed idee, de groene tuin!  En ik hou tijd over om gewoon lekker in de tuin te zitten met mooi weer.  Kortom, ik kan het aanbevelen!

Doe je ook mee?

de groene tuin

Onze tuin toen ik besloot niet meer te maaien in mei. Ik kreeg Pinksterbloemen en veel zoemende bijen cadeau!

Geef een reactie