Vragen over siliconen, ik bevind mij in Silicon Alley

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:04/06/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Siliconen producten. Hoe duurzaam zijn die eigenlijk? Er is weinig informatie over te vinden. Greenpeace en Milieudefensie konden er geen antwoord opgeven en verwezen naar elkaar. Kassa Groen aangeschreven omdat zij soortgelijke dingen ook wel eens onder de aandacht brengen. Nooit antwoord gekregen. Ik bevind mij dus in een ‘siliconen steegje’: welke kant gaan we op? Wel of niet goed om te verkopen?

Wikipedia biedt ook geen uitkomst behalve een beschrijving waar het uit bestaat; Siliconen zijn polymeren waarin de keten gevormd wordt door silicium– en zuurstofatomen. Silicium is een scheikundig element wat we kennen als kiezel, of in fijngemalen toestand zand. Zuurstof spreekt voor zich.

Er zijn goede 100% (voor consumptie veilige) siliconen producten en producten van verkeerde (onveilige) siliconen. Er wordt soms ook gebruik gemaakt van een goedkopere versie en die is vaak gemaakt van een siliconen mengsel met kunststoffen. Dat zie je als je het product ‘wringt’ en er witte of lichtere strepen in het product verschijnen. In die dingen moet je dus niet je eten opwarmen, bakken of bewaren.

Het schijnt ook redelijk eenvoudig te zijn om deze producten te recyclen, alleen het wordt (nog) niet gedaan.

Wel een feit is dat producten die gemaakt zijn van 100% siliconen zeer duurzaam zijn in gebruik. Ze gaan moeilijk kapot. Ik hou het dus maar op ‘goed’. Wat denk jij er van?

vraagteken-dunne-doodle_318-35810

 

Geef een reactie