Vrijheid

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:05/05/2017
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

5 mei 2017 – Vrijheid is het Gevoel dat geen enkel andere mens je gedrag bepaalt. Is het alleen vrijheid omdat een ander persoon ons gedrag niet bepaalt? Of is het ook omdat levensomstandigheden ons niet bepalen? Dus dat men het gevoel heeft dat men zich vrij kan maken , los komen van de meestal bepalende levensomstandigheden.

Deze omschrijving van Vrijheid vond ik op internet, en hij sprak me erg aan.

Dat gevoel van vrijheid heb ik zeer intens ervaren toen ik 11 jaar geleden samen met mijn lief besloot om, even plat gezegd, het roer om te gooien. Ons huis te verkopen, vaste baan met ingebakken zekerheden op te zeggen en te vertrekken naar een streek waar we niemand kende en de omgeving niets vertrouwds had. Omdat we heel graag in een minder druk bevolkte omgeving wilde wonen waar de menselijke maat nog telde.

De hoofdprijs

De beslissing werd op een zondagavond genomen. En er viel een enorm gewicht van mijn schouders. De volgende ochtend moest ik natuurlijk gewoon weer naar mijn werk, want het roer omgooien? Tja ook dat moet gepland worden. En zo stond ik op de vroege druilerige maandagochtend op de trein te wachten en had het gevoel dat ik zojuist de hoofdprijs in een loterij had gewonnen. Wat een vreemd gevoel! Een gevoel van totale vrijheid. “ik neem deze trein niet omdat ik dat moet, maar omdat ik dat wil”.  Ik realiseerde me toen dat vrijheid dus voor een belangrijk deel in je hoofd zit.

Toen ik collega’s en bekenden vertelde van de plannen waren de reacties niet van de lucht; “hoe durf je dat, alles zo maar op te geven”, “waar begin je aan” enzovoort. Ik zag sommige mensen gewoon denken: “die komt binnen 2 jaar met hangende pootjes terug”.

Nou dat is dus niet gebeurd. Wij hebben ons leven hier gevonden en geen haar op ons hoofd die er over peinst terug te stappen in ons oude leven. Natuurlijk is het geen zorgeloos bestaan geweest de afgelopen jaren. Soms was het leven uitgesproken moeilijk. Maar ja, dat is het altijd, er is altijd wel iets wat je dwingt of tegenhoudt. Maar zodra je je realiseert dat je uiteindelijk de enige bent die het in jouw hoofd voor het zeggen heeft is de vrijheid daar.

Vrijheid vandaag

Dat brengt me bij de vrijheid die we vandaag vieren. De bevrijding van Nederland van de Duitse bezetter. Die bezetting zorgde voor beknotting van de bevolking in het algemeen en regelrechte vervolging en uitroeiing in het bijzonder. En dat is het waard om te vieren, of althans er bewust bij stil te staan, dat vrijheid niet iets vanzelfsprekends is. Dat het een groot goed is dat je omgeving je de vrijheid biedt om keuzes te maken in je leven. Dat is vrijheid van een andere orde, maar niet minder belangrijk. Want omdat onze samenleving vrijheid van keuze biedt kon ik de vrijheid in mijn hoofd ook omzetten in daden; het kiezen van een ander soort leven, een duurzamer leven in een andere omgeving. Een leven wat mij veel meer voldoening geeft.

Ik wens je een fijne en toch ook bewuste Bevrijdingsdag, hoe je dat ook viert!

 

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie