Winkel om nooit te vergeten

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:20/03/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

20 maart 2016.

Een winkel om nooit te vergeten….

In het dorp waar ik niet geboren, maar wel zeer getogen ben, was vlak bij de oude haven een smal straatje. En in dat straatje, naast een steegje was een winkel. De winkel van Willem Soos. Willem had ook een oude HY bus, waar hij mee naar markten ging. De nering van Willem ging om het huishouden. Borstels, ragebollen, mattenkloppers, deurmatten, dweilen, zemen, emmers en waslijnen. Knijpers en sponzen. In alle soorten en maten, varianten en kleuren. Maar ook voor een kousje voor je olielamp of ouderwets kachelzwart kon je bij hem terecht.

Internet bestond nog niet

De winkel was vol en schaars verlicht. Je moest je door smalle looppaadjes tussen de bergen spullen doorwerken. Want van windowdressing en winkelinterieur, daar had Willem nog nooit van gehoord. Dus als je een spons zocht om de ramen mee te wassen, dan kon je zelf op zoek gaan en ondertussen vergeten wat je ook al weer zocht. 10 andere dingen uit de stapel halen en onderweg naar huis je opeen herinneren dat je die spons vergeten was. Dus het was handiger om te wachten tot Willem de winkel binnenkwam als hij  het belletje had gehoord (soms rees hij opeens omhoog uit een stapel deurmatten, dan schrok ik me dood) en hem gewoon te vragen naar wat je nodig had. En dan vooral niet zeggen WAT je zocht, want Willem interpreteerde de dingen toch iets anders en kwam dan terug met iets wat het NET niet was, moest ie weer terug en verder zoeken.

Nee, het was slimmer om hem te vertellen wat je van plan was schoon te maken. Dan verdween hij in de krochten van zijn nering en kwam terug met 4 verschillende opties. Dus; “Willem ik zoek iets om mijn ramen mee schoon te krijgen” leverde een oogst op van een leren zeem, een kunststof zeem, een raamwisser en 2 verschillende sponsen in een nest van 3 verschillend emmers. Dan kon je daar, in het gangpad bij de deur uitkiezen wat je nodig had. Lees; je gaf de categorie aan en kreeg dan alles voorgesorteerd door Willem, net als in een webwinkel. Maar ja dit was lang voordat er zoiets bestond als internet, laat staan webwinkels. Gelukkig was Willem daar en altijd bereid. De zoekmachine pur sang. Als er meer klanten tegelijk in de winkel waren moest je wel even geduld hebben.

Neringdoende oude stempel. Hij adverteerde niet en aan etaleren deed hij ook niet. Er zaten gewoon ramen in zijn winkel, die je een blik schonken op de voor het oog ondefinieerbare hoop attributen. Waar hij overigens zonder nadenken altijd dat kon opdiepen wat je nodig had.

Hoe deze winkel door mij niet vergeten is

De winkel bestaat al lang niet meer. Willem heeft tot zijn dood de winkel bestierd, steeds een beetje langzamer en de winkelvoorraad steeds een beetje minder overzichtelijk. Maar hij heeft een onuitwisbare indruk op mij achter gelaten. Het gevoel van spanning en avontuur. Verrast worden door de ongekende variaties van uitvoeringen van een schuurspons.

Vlak bij waar ik nu woon, in Wildervank is nog een sluiswinkel ‘a la Willem Soos’. Meer gericht op de binnenvaart, want Wildervank was een doorgaande route voor turfschippers. Maar ook in die winkel kan je van alles vinden; touw, pannen, hamers, schroeven. Heerlijk. Ik vond er zelfs nog een set bakelieten knopjes voor een ladekastje. Wat overzichtelijker dan Willem, maar dezelfde sfeer. Enne pinnen, aan dat soort moderne fratsen doen we hier niet. Maar zoek je iets? Ze hebben wel degelijk een webwinkel en ook daar is het heerlijk zoeken als je op zoek bent naar touw, elastiek, jute band of schrikdraad. Vraag het en uit de duistere krochten achter de ouderwetse toonbank komt van alles tevoorschijn. Heerlijk.

Nog even terug naar Willem. Hij en zijn winkel kwamen bij mij opeens weer in gedachten toen ik de spullen van Redecker ontdekte. Het is een ambachtelijke borstel fabrikant uit Duitsland. Ze maken allerlei borstels en gebruiksartikelen voor in huis. Voor alles een borstel, ongelofelijk. Uit hun enorme assortiment heb ik een aantal dingen gekozen die passend zijn voor mijn winkel. Ik hoop hiermee de Willems van deze wereld eer aan te doen in mijn webwinkel. Kijk voor borstels onder andere bij Huishoudgoed of Buitengoed.

Jessica

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie