Je bekijkt nu Welbehagen

Welbehagen

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/12/2017
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

16 december 2017 -Welbehagen

In de mensen een welbehagen

Een tekst die vanuit de christelijke traditie gezongen wordt rond kersttijd.. Kerstmis heeft voor mij echter geen betekenis als religieuze uiting maar wel als ijkpunt in het verder altijd drukke jaar. Het is een moment van stilstand, je even terugtrekken van sociale verplichtingen en gewoon even ’te zijn’.

De kerstperiode valt ook in een tijd die al lang voordat er ook maar iets gebeurde in Bethlehem in het teken stond van rust en introversie. Vallend in de periode van de winterse zonnewende zijn de kerstdagen het donkerste van allemaal. De zon staat het verst van ons weg en het lijkt alsof hij een paar dagen niet beweegt. Het wordt laat licht en vroeg donker. Een periode die niets te maken heeft met het oogsten van eerdere inspanningen of zaaien van toekomstige. Een periode van stilstand. Het weer staat weinig activiteiten buitenshuis toe en om binnenshuis de boel op de kop te zetten; daar heb je gewoon even helemaal geen zin in. Je bent moe en wil even helemaal niets.

Rust? Vergeet het maar!

Maar ja. De kerst, in onze moderne samenleving, is verworden tot een commercieel feest. Al voor Sinterklaas zijn de kerstcommercials op televisie niet van de lucht. Inclusief jinglebells, glinsterende feestkleding en jaloersmakende tafels vol prachtig servies kaarsen en ontelbare gerechten. Iedereen is mooi, lacht en heeft plezier. De reclamewereld draait op volle toeren, parfums zijn niet aan te slepen. De televisiekoks hebben avond aan avond kerstmenu’s op het programma en er wordt zorgvuldig naar een hoogtepunt toegewerkt; Kerstmis, hoogmis van de gezelligheid.

Voor veel mensen is de afstand tot die onbereikbare staat van opperst geluk iets wat overwonnen moet worden. Kerstmis MOET slagen! Er moet heerlijk gekookt worden en met een grote groep vrienden of familie moet dat kerstdiner er zo uit zien als op tv. Er wordt gepland, 1e kerstdag bij schoonfamilie of juist eigen? 2e kerstdag vrienden of kinderen? Ik wil nog niet eens denken aan de ingewikkelde schema’s voor samengestelde gezinnen……En dan moet natuurlijk het huis ook aan kant zijn, de haren geknipt, de nagels gemanicuurd. De ramen gelapt, de kerstverlichting aangebracht enzovoort enzovoort. En de allergrootste opgave; de boodschappen. Samen met lotgenoten in de supermarkt om al die ingrediënten bij elkaar te zoeken die het kerstmenu tot een gedenkwaardig kunstwerk zullen maken. Voor je het weet word je werkelijk geleefd door de voorbereidingen. Geen wonder dus dat als het dan eindelijk Kerstmis is, iedereen op zijn of haar tandvlees loopt. En dan moet het gezellige kerstdiner nog plaatsvinden….

welbehagen

Zeg ik nu dat we dan geen Kerst moeten vieren?

Nee hoor. Het is natuurlijk een mooi moment om even te delen met de mensen die je dierbaar zijn. Een moment van verstilling en welbehagen. Het leven is goed zoals het is, laten we er even van genieten.  Maar misschien is het goed om al het ‘moeten’ rond de kerstdagen even los te laten. En ons niet gek te laten maken door reclame en ‘hoe het zou moeten’.  Even ‘ontmoeten’ dus.

Ik hou ook van de gezellige sfeer rond kerst. Niet vanwege de kerst zelf, maar omdat het dagen zijn waarop ik even niets kan en niets hoef. Als eigenaar van de webwinkel Handig Goed heb ik een drukke periode achter de rug. Ook al verkoop ik voornamelijk gewoon praktische zaken; met kerst weten toch veel mensen mijn webwinkel te vinden voor een praktisch cadeau onder de kerstboom. En in januari is er weer veel werk aan de winkel want dan moet er geïnventariseerd worden en handige dingen worden gezocht.

Dus Kerst is een rustpunt waar ik reikhalzend naar uitkijk en met volle teugen van geniet. Van niks doen. Op eerste kerstdag eten we – het is bijna traditie geworden- hutspot. Als we zin hebben om te koken.  Lekker en eenvoudig en een glaasje champagne er bij. De tweede kerstdag zien we wel. We doen waar we zin in hebben. Beetje lezen, wandelingetje maken. Voor ons uit staren, de poes aaien. Gewoon even helemaal niks. En heel tevreden zijn.

Welbehagen dagen.

Dat wens ik iedereen toe!

 

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie