Je bekijkt nu Vreten op aarde?

Vreten op aarde?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:13/12/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

13 december 2015 – Over een poosje is het kerstmis. Je kunt het niet vergeten. Op TV en social media wordt voortdurend gebruik gemaakt van het plaatje met gezelligheid en lekker eten. De ideale kerstmis, gemodelleerd naar Amerikaans voorbeeld. Een gebraden kalkoen, een kerstboom, lampjes kaarsjes en een grote groep mensen aan tafel. De reclame schetst een ideaalbeeld, waar velen krampachtig aan proberen te voldoen. Alleen al de kerstboodschappen! Een week voor kerst zie je ze lopen door de supermarkt. Briefje in de hand, zoekend in de schappen naar dingen die ze anders niet zullen kopen. Voor dat ingewikkelde kerstmaal. Kalkoen, garnalencocktail of toch maar gourmetten? Naarmate je dichter bij kerst komt worden de winkelwagens voller, de neusjes smaller en de blikken gejaagder. Het MOET een geslaagde kerst worden.

Het kerstdiner kan heel gezellig zijn, maar soms wordt je toch gedreven door stress. Om alles goed en op tijd klaar te krijgen en het iedereen naar de zin te maken. De aanwezigen eten net wat te veel en drinken net wat te veel en die kunnen de dag na het kerstdiner wel afschrijven. Bijkomen. Maar kerst is toch juist een moment van bezinning? Een rustpunt in het anders zo drukke leven? Een moment waarin je je kunt koesteren in het gezelschap van mensen die je lief zijn? Daar heb je toch geen ingewikkeld menu voor nodig? Het moment van de zonnewende, waarop straks de dagen weer gaan lengen. Ook de christelijke kersttraditie geeft een moment van bezinning. Het vieren van de geboorte van Jezus Christus. Stilstaan bij wat zijn leven betekend heeft.

Ik kan zelf heel erg genieten van de kerstperiode. De rust en de bezinning. Maar ik doe niet veel aan kerst en richt geen bacchanalen aan. Een beetje sfeer, kerstboompje met mooie ballen, een kaarsje en wat lichtjes. Om de donkere dagen wat te verlichten. Op 1e kerstdag eten wij hutspot. Lekker en eenvoudig. Met zorg en zonder stress gemaakt. Wel een glaasje champagne er bij voor de feestelijkheid want je hoeft natuurlijk ook weer niet af te zien…

Voor wie t even kwijt is: hier het recept voor een gezonde maaltijd die je met aandacht en zonder stress kunt maken. Voor 4 personen.

1 kg aardappelen, 1 kg wortelen en 1 kg uien.

Aardappelen, wortelen en uien schillen en in stukken snijden.

In een pan, net onder water zetten. Snufje zout er bij. Aan de kook brengen, plm 20 minuutjes.

Afgieten en pureren. Klontje boter er bij en een scheutje melk. 1 eierdooier toevoegen voor extra smeuigheid. Beetje peper. Stampen, of zoals ik het doe met een mixer met deeghaken smeuïg maken tot een enigszins vast geheel.

Serveren met een biobraadworst, biohamburger of vega hamburger.

Ik wens je een ontspannen kerst!

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie