Je bekijkt nu Aardappels kweken op je balkon?

Aardappels kweken op je balkon?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/04/2017
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

16 april 2017 – aardappels kweken op je balkon is een makkie.

Aardappels kweken op je balkon of terras? Ja dat kan! En het is zelfs heel erg simpel.

Het is half april, de boeren in de buurt zijn allemachtig druk om de aardappelen de grond in te krijgen. Ook bij mij start de pieperkoorts. Want aardappelen zijn ontzettend dankbare knollen om zelf te telen. Wat een rijkdom voel je als je ze oogst. En wat een verschil met de aardappelen uit de supermarkt!

Ik zet dus elk jaar een veldje met aardappelen en eet daar heel wat maanden van. Lastig is wel dat als je aardappelen teelt in de buurt van professionele telers, je vaak te maken krijgt met de aardappelziekte Phytoptora. Dit is een schimmel die zich door de lucht verplaatst en een hele oogst kan vernietigen. De boeren spuiten zich suf om deze ziekte weg te houden. Zodra het heeft geregend of het erg vochtig is zie je ze weer met hun tractor met gifspuit op het land. Ik koop Phytoptora resistente soorten en zorg dat ik ze vroeg kan oogsten. Dan heb ik daar geen last van, en helemaal zonder gif. Een voordeel van aardappelen op je balkon in de stad telen is simpel; geen last van Phytoptora want geen aardappelteler in de buurt. Ook de coloradokever zal zich niet snel laten zien in een stedelijke omgeving.

Zelf telen

Je kunt ze in een boodschappenkrat telen of in een oude mand. Dan ziet het er ook nog een beetje leuk uit op het balkon. Een tenen mand werkt ook prima. Doe er een een zak in die water doorlaat, maar waar de grond niet uit kan spoelen.

Aardappels zijn lekker en gezond. En heel erg leuk om te kweken. Hier een filmpje wat dit heel helder uitlegt.

Nog even een tip die niet in het filmpje wordt vermeld: Als de aardappels klaar zijn om geoogst te worden kan je het loof afknippen en nog een weekje de bak laten staan (geen water meer geven). De schilletjes van de aardappels worden dan wat harder en dan zijn de aardappels langer te bewaren.

En; aardappels zien er ook nog eens leuk en fris uit. De aardappelplanten maken heel mooie witte of paarse bloemetjes.

 

aardappels

 

Bewaren

Geef een reactie