Je bekijkt nu Blog | Knoflook feest

Blog | Knoflook feest

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:19/08/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

19 augustus 2016.  Ja, het was zo ver, de knoflook was klaar in juli! Het hebben van een eigen moestuin geeft veel voldoening kan ik je zeggen. In het voorjaar is het even hard werken, maar wat voel je je rijk later in de zomer, als je kan gaan oogsten. En knoflook is een favoriet ingrediënt bij mijn kokkerellen en eigenlijk zoooo simpel om te verbouwen.

Ik koop altijd biologische knoflook bij  Bouma om uit te planten want dan heb je gegarandeerd een opbrengst. Gewone knoflook uit de winkel, dat werkt ook maar niet altijd even goed.

Knoflook telen is een makkie!

Ik duw de teentjes ongeveer een centimeter de grond in met het puntje naar boven. In een rijtje en ongeveer 10 cm van elkaar. Verder vergeet ik ze gewoon. In oktober 2015 heb ik de teentjes in de grond gezet. We hadden een zachte winter dus in december stonden de uitgekomen teentjes al 5 cm hoog! Als dat maar goed gaat. Ja het gaat goed, ze kunnen redelijk wat vorst verdragen en hebben zich door de winter goed gehouden. Met als gevolg dat ze een absolute kickstart kregen in het voorjaar. Je hoeft er verder helemaal niks aan te doen. Ze groeien in elke grond, zolang het maar niet te nat is. Een beetje het onkruid er tussen uit halen en verder gewoon met rust laten.

In juli begint het loof te vergelen en dat is het teken dat de bollen zich hebben ontwikkeld en de knoflook geoogst kan worden. Wacht tot een mooie droge en zonnige periode. Haal ze uit de grond. Ik gebruik altijd een schepje om ze uit de grond te ‘wippen’ terwijl ik aan het loof trek. Dan trek je het loof niet stuk. Gewoon op de grond leggen en gedurende de dag een beetje laten drogen. Dan hang ik ze op in de schuur, droog en frisse lucht. Als ik veel knoflook heb vlecht ik ze bij elkaar, dat kan je het beste doen als het loof nog niet helemaal droog is. Ziet er lekker artisanaal uit. Na een week of wat zijn ze goed droog en bewaar ik ze binnen in en kist die koel en donker staat. En de rest van het jaar eet ik zelfgekweekte knoflook. Mjam.

In potten?

Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar het lijkt me een makkie om ze zelf ook in potten te kweken. Opletten dat ze niet te droog staan, maar ook niet te nat en de rest werkt op dezelfde manier.

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie