Je bekijkt nu Baking Soda, Natriumbicarbonaat of zuiveringszout

Baking Soda, Natriumbicarbonaat of zuiveringszout

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met bakingsoda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Ik gebruik het nu voor alle mogelijke schoonmaakklusjes in huis. In Nederland heet dit product ook wel Zuiveringszout. In deze winkel veel voordeliger dan bij de drogist. Bekijk dit product! 

 

Een wondermiddel of gewoon een handig huismiddeltje? Natriumbicarbonaat, natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbel koolzure soda of E500 genoemd. Niet te verwarren met bakpoeder of gewone soda Dat is iets heel anders. Bakpoeder is echt alleen geschikt als rijsmiddel in koekjes en dergelijke en Soda is veel agressiever dan Baking Soda.

Baking Soda is een wit, kristalvormig poeder dat voor allerlei klusjes gebruikt kan worden en een duurzame vervanger is voor een veel milieuvervuilende en agressieve schoonmaakmiddelen. Baking Soda is bovendien zeer veelzijdig te gebruiken, niet giftig en ook nog eens  heel goedkoop! Niet voor niets een zeer populair product in mijn webwinkel.

Wondermiddel?

In ieder geval veelzijdig, veilig, duurzaam en goedkoop. Hoe het werkt? Baking Soda bindt zuren. Deze zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten, die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. Dit koolzuur zorgt voor de rijzende werking van baking soda en als je iets schoonmaakt of er water bij doet zie je ook dat het een beetje gaat bruisen.

Waar kan je Baking Soda allemaal voor gebruiken?

Voor 1000 en 1 dingen! Voor mij is het onmisbaar geworden voor schoonmaken. Hier wat tips voor Schoonmaken.

 • Pan hardnekkig aangebakken? Meng wat Baking Soda met water, doe dit in de pan op alle stukken die zijn aangebakken. Nachtje laten staan. De volgende dag veeg je het aankoeksel er zo uit. Nog niet helemaal schoon geworden? Gewoon herhalen. Zonder je pannen te mishandelen met schuursponsen enzovoort.
 • Om vloeren goed schoon te krijgen: voor het verwijderen van vlekken en viezigheid van de vloer meng je een half kopje baking soda in een emmer warm water en reinig daarmee de vloer. Nareinigen met schoon water. Niet geschikt voor vloeren in de was!
 • In de was:  vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda. De kleren worden schoner, frisser en helderder.
 • Als vlekkenmiddel: smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat even weken en was vervolgens zoals gewoonlijk.
 • Auto of fiets schoonmaken. : los een kwart kopje baking soda op in een liter warm water en gebruik een zachte doek of spons om hiermee alle onderdelen van de auto te reinigen, zonder bang te zijn voor krassen. Strooi wat baking soda op een vochtige spons voor hardnekkiger vlekken.
 • Zilverpoets: meng 1 deel water met drie delen baking soda en poets het zilver met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.
 • Geurvreter: zet een bakje met baking soda in de koelkast. Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak. Strooi op een snijplank, schrob en spoel af. Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken. Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen. Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen. Bestrooi de bodem van de kattenbak. Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als je ze niet gebruikt. Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes.
 • Matrasverfrisser: bestrooi, als het beddengoed in de was gaat, het matras met een dunne laag baking soda en laat het zo een paar uur liggen. Daarna kun je het met een stofzuiger verwijderen.
 • WC-reiniger: strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
 • Luchtverfrisser: houd de kamer fris met een bakje baking soda met potpourri.
 • Ontstopper: zorg er voor dat de afvoeren niet verstoppen door er wekelijks vier eetlepels baking soda in the gooien. Doorspoelen met heet water.

Verzorging en gezondheid

Veel mensen zweren inmiddels bij Baking Soda als huismiddel voor veel kwaaltjes en ziekten. Hele boeken zijn er over geschreven.  Ik waag me er niet aan om te beweren dat dat allemaal niet helpt, maar als huismiddeltje werkt het prima.

 • Mijn echtgenoot kampt met een maagzuurkwaaltje. Dat schijnt vaker voor te komen bij mensen. Maagzuurremmers, het was een ramp. Veel bijwerkingen en ook nog eens duur. Een theelepel Baking Soda in een glas lauw water, 2 keer per dag en zijn probleem is opgelost. Werkt tegen maagzuur en misselijkheid. Zwangere dames opgelet ivm het hoge zoutgehalte. Eerst met je huisarts overleggen.
 • Insectenbeten:  Meng baking soda met water tot een dik papje en smeer dit over de steek om jeuk te verminderen. Ook goed voor geïrriteerde huid of als zonnemelk als je wat te veel zon hebt gehad. Plantenspuit vullen met water en twee eetlepels Baking Soda en er even op spuiten.  
 • Voor droge ellebogen: meng het sap van een citroen met Baking Soda soda tot een papje. Smeer de ellebogen in en laat het een kwartiertje intrekken. Afspoelen met water en wat vaseline er op smeren.
 • Keelpijn: Gorgelen met een glas lauw water waarin opgelost een halve theelepel Baking  Soda en een halve theelepel gewone keukenzout.

Heel veel toepassingen kan je vinden op internet. Gewoon Googlen op Baking Soda. Je kunt er deodorant, bodylotion en zelfs tandpasta van maken. Hele websites zijn er aan gewijd dus …..

En natuurlijk kan je Baking Soda ook in de keuken gebruiken.

 • Brood en gebak: voeg het samen karnemelk, yoghurt of citroen aan het beslag of deeg toe om goed te laten rijzen.
 • Ovenreiniger: strooi baking soda op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om de soda vochtig te maken en laat het een nacht weken. In de ochtend kun je de baking soda verwijderen en de oven schoonmaken.
 • Magnetronreiniger: doe wat baking soda op een schoon vochtig sponsje en reinig de magnetron aan buiten en binnenkant. Goed napoetsen met een vochtige doek zodat je baking soda ook weer verwijdert.
 • Maakt emaille heel goed schoon zonder schuren.
 • Voeg twee flinke eetlepels toe aan het afwaswater met afwasmiddel voor extra goede verwijdering van vetresten
 • Voorweken in het afwaswater bij extra hardnekkige vlekken.
 • Thee en koffieresten laten zich ook verwijderen met een mengsel van water en baking soda, maar dat gaat ook prima met azijn.
 • Wassen van groente en fruit: was vuil en bestrijdingsmiddelen van je groenten en fruit door  deze in een bak met water en een paar eetlepels baking soda goed af te borstelen of wrijven. Goed afspoelen.

Verder is Baking Soda ook handig op vakantie en nog wat andere dingen.

 • Kampeer-must-have: want baking soda is multifunctioneel (zie hierboven). Na het kamperen kun je de kampeerspullen bestrooien met baking soda voordat je ze opbergt om geurtjes te voorkomen.
 • Tegen de mieren: strooi een ononderbroken lijn baking soda om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen gaan.
 • Tegen gladheid: strooi baking soda op de stoep. Het is minder agressief dan zout.

 

Baking Soda kan je het best bewaren in een goed afsluitbare pot, bijvoorbeeld een ouderwetse beugelpot met zo’n rubberen ring.

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie