Bietensalade – kom uit de kast met oud en nieuw!

 

Bietensalade

Van de inhoud van de potjes en wat verse ingrediënten maakte zij er een heerlijke bietensalade van die we traditiegetrouw op oudejaarsavond aten. Een beetje stokbrood of toast er bij. Dan had je wel een bodempje voor de rest van de avond want het is een stevige hap. Misschien wel verstandig, want op oudejaarsavond wordt er doorgaans ook alcohol gedronken en op een goed gevulde maag gaat dat nou eenmaal een beetje beter. Ik maak de bietensalade echt elk jaar en iedereen die er van eet wil het recept hebben. Bij deze dus.

Het is niet een heel precies recept, vul aan, laat weg of verander wat je smakelijk lijkt. Doperwtjes kunnen er ook heel goed doorheen…..

Dit recept is voor 4 personen en als maaltijd bedoeld. Waarschijnlijk hou je nog een beetje over, dat is niet erg, want de volgende dag is het eigenlijk nog een beetje lekkerder. In de koelkast blijft het een dag of 3 goed maar wel in een afgesloten schaal of bak doen, anders ruikt de hele koelkast naar de salade.

Ingrediënten:

  • 1 kg gekookte aardappelen, gestampt of in kleine blokjes gesneden, koud.
  • 4 gekookte bietjes of 2 kleine of 1 grote pot bietjes. (als je een pot gebruikt wordt het iets zuurder)
  • 1 ui
  • 6 hardgekookte eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zure of zoetzure appel
  • ½ pot zilveruitjes klein
  • 1 pot mayonaise (gebruik halfvol indien gewenst)
  • 1 kleine pot zoetzure augurken
  • 2 blikjes ‘duurzame’ tonijn – of gebruik fijngesneden zure haring. Of kies een vegetarische vervanger, zie noot onderaan dit recept.

Assemblage

Maak de tonijn los in een middelgrote schaal

Snij de bietjes fijn en roer deze, samen met 3/4e pot mayonaise door de tonijn zodat er een ‘lobbig’ geheel ontstaat.

Snipper de ui, snij de appel in fijne stukjes, pers de knoflook, snij de augurken zeer fijn (bewaar enkele voor garnering), maak 4 eieren fijn en snij eventueel de zilveruitjes een beetje fijn en roer dit alles door het mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Het geheel moet niet te vast zijn, doe er zo nodig nog wat mayonaise doorheen. De salade geeft een smeuig mondgevoel met knapperige stukjes er in. Dat is het idee.

Neem een grote schaal en meng de aardappelen en het bietenmengsel goed door elkaar. Strijk de bovenkant glad, besmeer met mayonaise en garneer met de twee eieren in plakjes, de augurken en nog wat zilveruitjes.

De salade komt het best op smaak als je hem een dag van tevoren maakt en een nachtje in de koelkast bewaart.

Serveer met stokbrood of toast.

En nog even dit

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat ik zoveel mogelijk duurzame producten gebruik. Tonijn is echter een lastig geval. Toen ik klein was en mijn moeder deze salade maakte was er nog niet zoveel bekend over de overbevissing op tonijn. Nu is dat een ander verhaal. Koop niet zo maar een blikje tonijn, maar weet wat je eet. Lees dit eens.

Je kunt dus ook besluiten om de tonijn helemaal achterwege te laten of voor een vegetarische vervanger (visvrije Tonyn van De Vegetarische Slager) te kiezen. De salade smaakt dan wat anders maar evengoed lekkerrrrrrr.

 

Met deze bietensalade kan je voor de dag komen. Aan het einde van het jaar ruimde mijn moeder altijd de voorraadkast op. Potjes en blikjes werden opgemaakt want voor je het weet heb je een blikje doperwten van 10 jaar oud in de kast staan. Dat is op zich niet erg, want het kan eigenlijk niet bederven. Maar ja de erwtjes worden er niet lekkerder van…..

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Laat een reactie achter

De waardering van www.handiggoed.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1494 reviews.
×

Winkelwagen