Je bekijkt nu Blog- gras maaien

Blog- gras maaien

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:12/07/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:2 Reacties

Gras maaien

12 juli 2016 – Gras maaien.

Gras maaien, het hoort er bij. Gezegend met een grote tuin waar ook gras is te vinden ben ik zomers ‘veroordeeld’ tot het maaien van gras. Gemiddeld 1 keer in de 5 dagen, want anders staat het binnen een mum van tijd tot de knieën. En omdat het toch om erg veel vierkante meters gaat moet ik me helaas bedienen van een zitmaaier en maai de boel in 2 uur kort. Het liefst zou ik gewoon zo’n mechanische handmaaier gebruiken.

Rrrrr, rrrrr. Heel meditatief. Maar niet reëel, dat zou me 10 uur per grasmaaibeurt kosten, en vele blaren op de handen. Wel strakke kuiten en een topconditie, dat dan weer wel.

Niet handig.

Een noodzakelijk kwaad dus, zo’n zitmaaier. Het ding maakt een enorme herrie, dus ik moet gehoorbeschermers op. Die geregeld van mijn hoofd gezwiept worden door een laaghangende tak. En zo’n maaier is het toonbeeld van niet-handig! Je kunt er geen scherpe bochten mee maken, het schakelen is een precisie werkje net als achteruit rijden. En er zit een opvangbak aan vast die het gemaaide gras opvangt en waar moet je daar dan weer mee naar toe?

Alternatieven?

Ik zou liever een maaier hebben die het gras fijn maait en over het gras verspreid, maar ja dat is weer een hele investering voor een ding wat ik eigenlijk helemaal niet wil hebben. Want herrie en benzine gebruiken, dat past gewoon niet in mijn plaatje van tuinieren.

Ik zou dus graag een elektrische zitmaaier willen hebben. Die zijn er ook, maar je kunt ze geen echte verbetering noemen, behalve de genoemde herrie en dat ze dan geen benzine slurpen. Ze zijn nog net zo lomp en onhandig als de motoruitvoeringen en verdichten de grond waar je overheen rijd. En ze zijn evengoed niet te betalen zo duur.

Een mooi alternatief zijn de maairobots van tegenwoordig. Maar met onze tuin, die verschillende grasvelden heeft en absoluut grillig is van vormgeving en toch erg groot qua oppervlak lijkt zich niet te lenen voor een dergelijke oplossing.

Eergisteren draaide ik mijn verplichte rondjes weer op het brulapparaat. En ik zat te bedenken dat je zo’n zitmaaier toch ook moet kunnen maken als een soort trapauto? Ik kan me voorstellen dat je benen niet genoeg kracht kunnen leveren om het maaidek ook aan te sturen maar met een elektrische hulpmotor zou het toch mogelijk moeten zijn? En dan alsjeblieft een model wat wendbaar is en het gras heel fijn versnippert. Op gewone – iets dikkere- fietsbanden zodat je de grond niet nodeloos dichtdrukt.

En heerlijk, gewoon de vogels kunnen horen terwijl je je rondjes maakt. Je krijgt nog beweging ook.

Er zijn plannen om naar Mars te gaan vliegen. Dan moet dit toch ook kunnen? Zijn er knappe koppen in Nederland die zo’n ding kunnen ontwerpen? Mochten die er zijn, ik bied mezelf bij deze aan als test maaier.

Of moet ik toch maar een geit gaan nemen?

Wie het weet mag het zeggen!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jessica

    Ja een geit zou de beste oplossing zijn, want kaas maken en scheren en wol bewerken, kweenie, dat is lastig te combineren met mijn webwinkel. Een dag heeft nou eenmaal maar 24 uur… Een geit heeft ook zo zijn nadelen, want geiten zijn kuddedieren en je moet er eigenlijk meerdere hebben. Mijn fantasie gaat op de hol: ik zie een kluwen van touwen waar de geiten aan vast zitten, om bomen heen en om elkaar heen, fantastisch in de verknoping….. en ontsnappende geiten die met een grote grijns mijn hele moestuin (of die van de buren) staan kaal te vreten. Maar ja, het zijn inderdaad wel ontzettend leuke beesten, als je tegen een gei(n)tje kunt. Ik ben trouwens wel benieuwd of er mensen zijn die met hetzelfde idee over electrische grasmaaiers rondlopen.

  2. Saskia

    Maar wat te denken van èèn of een paar geitjes of schaapjes of zo? Kun je kaas maken en als je schaapjes neemt ook iets met (duurzame!) wol doen? Vind ik nog niet zo’n gek idee. Een geit kan bijv. heel goed aan een touw, je moet hem alleen regelmatig verplaatsen. Maar ruimte zat om een leuke shelter te maken…

Laat een reactie achter