Je bekijkt nu Mannen die Koken

Mannen die Koken

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:09/06/2017
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Mannen die Koken

Juist. Koken met een hoofdletter. Want het koken van de man is doorgaans niet hetzelfde als iets te eten op tafel zetten. Dat wordt meestal aan de dames overgelaten. Want een mens moet eten, elke dag. Maar als je bijzonder wilt eten, dan moet de man zijn innerlijke chef kunnen loslaten. Het betreft dan Koken als Kunst. Met de Allerbeste Ingredienten. Biologisch dynamisch vegetarisch vlees van de natuurboer, rechtsdraaiende honing en pasta die door driedubbelovergehaalde vestaalse maagden is gedraaid op een bedje van zeldzame zeekraal.

Laat je de chef los in de keuken?

De vrouwen zien het met lede ogen aan. De uren dat er in de keuken wordt geklopt, gesneden, gebakken en gevuld proberen ze niet in de weg te lopen en sommigen maken zich helemaal uit de voeten. Wetend, dat als het copieuze, zeer smakelijke en zeker bijzondere diner (want een maaltijd is een understatement) is afgerond hen het geven van zeer gemeende en nadrukkelijke complimenten en een e-nor-me opruimklus in de keuken wacht. Want mannen die koken trekken letterlijk en figuurlijk alles uit de (keuken)kast. En omdat ze gekookt hebben, hoeven ze natuurlijk niet op te ruimen.
Zelf ben ik gezegend met een man die soms zijn chef ook even loslaat, maar over het algemeen ook zeer kundig is op het gebied van eenpansgerechten. En zeer gesteld is op orde en netheid, dus ik tref weliswaar een afwas op het aanrecht aan, maar deze is keurig georganiseerd. De restjes zijn uit de pannen gehaald en het geheel is ordentelijk – ik wil bijna zeggen esthetisch verantwoord- in groepjes op het aanrecht geplaatst. Daar heb ik geen enkel aandeel in, dat doet ie helemaal vanzelf. Soms hoor ik de horrorverhalen van mijn seksegenoten aan over keukens die meteen aan een fikse renovatiebeurt toe zijn als manlief culinair te keer is gegaan…

Zijn mannen dan zulke zwijnen?

Nee. Met dit schrijfsel wil ik echt niet beweren dat mannen zwijnen zijn en vrouwen altijd de boel opruimen hoor! Sterker nog, de spreekwoordelijke mannenhuishoudens die ik heb gezien waren voorbeelden van orde en netheid! Sommige vrouwen zijn gewoon echt slonzen. Maar de verdeling van werk bij stellen – ik kook – jij wast af, die is toch vrij algemeen.

De man die koken kan op Vaderdag

Ik was op zoek naar wat mooie afbeeldingen van mannen in de keuken. Maar als je die op internet zoekt krijg je voornamelijk lekkere halfblote stukken met onwaarschijnlijke wasbordjes waar je U tegen zegt die een beetje mooi staan te wezen in de keuken. (Vertrouw nooit een magere kok….)

Dat zijn niet de mannen waar ik het over heb. Ik heb het over Echte Mannen die van Echt Koken houden. Ik vond trouwens wel een heel leuke blog van een man die Koken kan (met hoofdletter), en ook gewoon iets te eten op tafel kan zetten. Wel lekker, belooft hij. En ook simpel als je zijn recept voor lasagne bekijkt. Die ga ik zeker eens proberen! Een man die kookt zonder hoofdletter?

Welnu. Waarom heb ik het over mannen die Koken? Omdat het straks Vaderdag is. En vaders zijn mannen (over het algemeen dan want tegenwoordig weet je het ook niet meer helemaal zeker). Die dus wel eens Koken of gwoon een maaltijd bereiden. En wellicht zijn er dan nog wel een aantal leuke Kook en Klusverwante artikelen waar je ze mee kunt verrassen. Sommige zijn ook nog eens multifunctioneel (en ha! Dat scheelt weer in de afwas!)

En voor de afwasploeg is er ook nog wel wat handigs te vinden trouwens, zoals handige afwasborstels en borstels om de wijnglazen veilig schoon te krijgen.

Smakelijk en een fijne Vaderdag, alvast!

Jessica

Bewaren

Bewaren

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie