Gezond eten met de paplepel.

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:10/08/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

10 augustus 2015

Meestal schrijf ik pas op vrijdagen een blog, maar nu wordt ik beziggehouden door een programma op de Belgische tv wat ik gisteren zag. Over het belang van gezond voedsel kiezen door consumenten. In Europa is men bezig geweest om een ‘stoplicht’ systeem in de supermarkten in te voeren waarbij de artikelen werden aangemerkt met een rood (ongezond), geel (matig gezond) en groen (gezond) merkje. In Nederland kennen we iets dergelijks met het ‘Ik kies bewust’ logo’tje. Het is niet gelukt om het plan met de stoplichten door te voeren. Want soms is het moeilijk om een product van het juiste label te voorzien. Want wat is gezond? Kijk je dan alleen naar het aantal calorieën wat een product bevat? De hoeveelheid suiker? Hoeveel chemische toevoegingen er in zitten? En natuurlijk was de lobby van de voedingsmiddelen industrie heel actief om dit tegen te houden.

Terwijl ik zat te kijken moest ik aan de consument denken. Jij en ik. Zijn we inderdaad zo dom dat we klakkeloos de goede raad van de leverancier opvolgen als het gaat om gezond eten? Ik denk het niet. Ieder mens beschikt over gezond verstand. Het enige punt is dat er heel er veel mensen zijn die zich gewoon niet bewust zijn van wat ze eten en drinken. Niet in een omgeving verkeren die dat bewustzijn prikkelt of wakker maakt. Niet geconfronteerd worden met mensen die wél gezond eten en drinken. Ouders hebben die het ook allemaal niet weten. En voor het gemak en de lage prijs gaan. Van die ‘zwakte’ maakt de voedselindustrie gebruik en vaart daar wel bij.

Overgewicht baart de samenleving veel zorgen. In 2012 had 48,8% van de Nederlanders overgewicht. Moet dat dan niet aangepakt worden? Onderwijs en informatie blijkt de enige sleutel te zijn als het gaat om grote problemen in de wereld. Inmiddels blijkt dat vrouwen die onderwijs hebben gevolgd minder kinderen op de wereld zetten. Dus als je kinderen met de paplepel ingeeft wat gezonde voeding is dan heb je voor de toekomst een groot deel van het probleem getackeld lijkt me. Hoef je ook de industrie niet aan banden te leggen, dat regelt zich zelf wel. Kost dan ook veel minder geld. Waarom zou je niet zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs 1 uur Voedsel Les te geven per week? Onderwerpen; waar komt je eten vandaan, hoe wordt het gemaakt, wat doet voedsel voor je lichaam, waarom kan je dik worden van voedsel, waarom kan je allergisch zijn voor voedsel. Enzovoort enzovoort er is wel iets heel leuks van te maken. Hier kan je overmatige consumptie van frisdrank, snoep en vette hap in een vroeg stadium mee voorkomen. Ergens moet je starten, de jeugd heeft de toekomst!

Gelukkig zijn er mensen die zich hier voor inzetten, kijk maar hier.

En als je het programma op Canvas wilt zien, klik dan hier. (helaas nog maar tot 13 augustus gratis beschikbaar)

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie