Je bekijkt nu Exclusief interview met Sinterklaas

Exclusief interview met Sinterklaas

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:03/11/2017
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Trots ben ik! ik mocht Sinterklaas interviewen!

Het gesprek vond plaats op een geheime locatie, waar Sinterklaas zich voorbereidt op de drukke decembermaand in Nederland. Ik trof hem aan in een lekkere dikke trui, haar in de war en pantoffels aan de voeten. En een pijp in de mond. Jazeker, onze Sinterklaas is een stiekeme roker!

Goedemorgen Sinterklaas

Goedemorgen kind

Dat is lang geleden dat iemand mij kind noemde

Ach op mijn leeftijd is bijna iedereen om mij heen een kind. En dat is makkelijk want dan hoef ik geen namen te onthouden.

Ik ben een beetje verrast u met een pijp te zien. Dat had ik niet verwacht.

Tja ook ik ben slechts een mens. Ik hou van een glaasje en ik hou van een pijpje. Maar omdat ik een traditie belichaam in Nederland doe ik die dingen niet in het openbaar. Dan krijg je daar weer gezeur over. Ik neem mijn taak namelijk wel serieus, maar wil in mijn vrije tijd gewoon mijn gang kunnen gaan. Ik zou het ook waarderen als je dit niet vermeld in het interview. Of er een foto van maakt.

 

interview
Sorry Sinterklaasje!

 

Het spijt me Sinterklaas, dat kan ik niet beloven. Ik wil eerlijk zijn naar mensen toe en niet meewerken aan een imago maar dingen laten zien zoals ze volgens mij echt zijn. Het valt me ook op dat u een veel kortere baard heeft?

Je doet maar kind, als je dat belangrijk vind. Waarschijnlijk geloven ze je toch niet. Ik ben het namelijk wel gewend dat mensen niet in mij geloven, of wat ik doe. En tja, is het niet in het woord ‘geloven’ besloten dat je het niet zeker weet? Ik geloof ook niet altijd in mezelf en dat is misschien maar goed ook. Anders neem je jezelf al gauw te serieus. En die baard, dat is werkkleding. In het seizoen draag ik haar extensions.  Je wil niet weten wat een echt lange baard aan onderhoud nodig heeft en dat is me gewoon te veel. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie stukjes haarverlenging want Sinterklaas heeft nu eenmaal een lange baard. Maar je moet het jezelf niet moeilijker maken dan nodig is.

Is dat het geheim van zo oud worden?

Geen idee. Het is iets wat je gewoon overkomt. En daar maak je dan het beste van. Ik had het me in ieder geval niet voorgenomen toen ik jong was. Ja. Ooit was ik jong, maar dat is al weer heel erg lang geleden.

Er staat u weer een drukke tijd te wachten. Hoe bereid u zich daar op voor?

Het is voor mij belangrijk even tijd voor mezelf te hebben. Ik lees veel, doe een puzzeltje op zijn tijd en werk wat aan mijn conditie. Want ik breng straks weer heel wat tijd door op een paardenrug en wordt door het hele land gezeuld. En ik train mijn blaas, want die moet op volle sterkte zijn. Dat Sinterklaas soms even een plas moet doen, daar denkt niemand aan. In het drukke schema is weinig tijd om even een sanitaire stop in te lassen. Ik drink dus heel veel water en wen me nu aan om niet vaker dan één keer in de twee uur te plassen. Ik kan u vertellen dat dat voor een man van mijn leeftijd niet meevalt. Maar het moet wel. Een luier vind ik geen optie.

Daar had ik inderdaad nog nooit over nagedacht! En wat doe u voor de conditie?

Veel wandelen en een beetje krachttraining met halters en natuurlijk rekken en strekken. .

Hij staat op en laat zich midden in de kamer elegant in een spagaat zakken. En staat iets moeizamer weer op.

Ik ben onder de indruk, dat kan ik niet eens!

Ha ha oefening baart kunst! En ik oefen al heel wat jaren.

Hoe denkt u zelf over het Sinterklaasfeest eigenlijk?

Het is natuurlijk een heel gezellig feest om met de familie te vieren. Dat is het voornaamste doel. Voor veel kinderen is het een eerste kennismaking met het begrip Mystiek. Ergens in geloven wat je niet kunt uitleggen, de geheimzinnigheid en verwachting. Dat is mooi om jong mee in aanraking te komen.

Maar wat mij tegenstaat is dat het geven van cadeaus tegenwoordig het allerbelangrijkste is. Als je toch ziet wat ik allemaal moet regelen. Zo veel cadeautjes die na een paar weken al weer liggen te verstoffen in een kast, naar de kringloop gaan of zelfs worden weggegooid omdat ze al weer stuk zijn. Nog geen veertig jaar geleden was het toch meer een ervaring voor kinderen dan een gelegenheid waar ze vooral heel veel spullen kregen. Dat was, moet ik toegeven, toch een wat leukere tijd. Kinderen waren al heel blij met een paar nieuwe sokken en een speculaaspop. Nu zijn de nintendo’s, smartphone’s en plastic rommel niet aan te slepen.

U moet natuurlijk wel een beetje met de tijd meegaan, toch?

Nee, liever niet als ik het voor het zeggen had. Waarom? Het gaat toch om het samenzijn en de geheimzinnigheid? Wat heeft dat met al die spullen te maken? Dat is alleen bedacht om nog meer te kunnen verkopen. Het sinterklaasfeest is gekaapt door de commercie! Kijk maar in de krant. Het is ontstellend om te zien hoeveel advertenties er in mijn naam worden geplaatst. En zelfs de website www.sinterklaas.nl wordt gesponsord door Intertoys en Bol.com. Het gaat alleen maar om de heb en geld. Ze kunnen het beter Sint Commercius gaan noemen.

Nou, kinderen van deze tijd hebben toch andere behoeften dan 40 jaar geleden?

Dat ben ik niet met je eens. We hebben allemaal dezelfde behoefte, dat maakt ons mens. Behoefte aan genegenheid en liefde, warmte en bescherming en op zijn tijd wat verwondering en wat pepernoten. Dat is van alle tijden en heeft niets met het geven van onnutte cadeaus van doen. Maar misschien heb je gelijk en ben ik ouderwets.

Maar dan stel ik jou de vraag; waarom vinden mensen de ouderwetse Sinterklaas traditie dan zo belangrijk? Waarom staan de kranten de laatste jaren zo vol met een zwarte pieten discussie? Mensen gaan met elkaar op de vuist voor een traditie en veel mensen willen die niet los laten terwijl anderen er op blijven inhakken.

Misschien omdat het tijd is om tradities aan te passen aan de tijd van nu?

Ja dat zou kunnen. Maar dan zie ik ook graag een discussie ontstaan over het aanslepen van al die onnutte rotzooi, want dat is ook niet meer van deze tijd. Iedereen heeft het over het klimaat, CO2 reductie en het milieu. Het stijgen van de zeespiegel en de wereld netjes achter laten voor de kinderen.

Maar niet met Sinterklaas. Nee hoor, dan worden er zeer vervuilende containerschepen vol chinese troep aangerukt om in surprises te verpakken en daarna weg te gooien. DAAR ZOU OOK EENS EEN DISCUSSIE OVER MOETEN WORDEN GEHOUDEN!

Hij schreeuwt de laatste zin. De aderen op zijn hoofd zijn angstwekkend opgezet, zijn gezicht is rood aangelopen. Hij blijft even stil.  

Neem me niet kwalijk kind. Ik kan me er nogal over opwinden. Want zingeving is ook iets wat belangrijk is in onze traditie. En als ik en mijn logistieke assistenten weer met karrenvrachten spullen lopen te sjouwen waarvan we weten dat ze geen lang leven beschoren zijn dan is de zingeving ver te zoeken. Je zou er een burn-out van krijgen! Maar dat kan ik me niet veroorloven.

Wat vindt u dan dat we moeten doen Sinterklaas?

Nou dat is vrij simpel. Het een beetje eenvoudig houden dit jaar. Maar wel Sinterklaas vieren met elkaar. Maak van het cadeautjes uitpakken iets speciaals door maar 1 of 2 cadeautjes te geven. En dan dingen die een beetje praktisch zijn en lang mee gaan. Want elke keer als zo’n ding wordt gebruikt heeft het iets speciaals en denk je terug aan die gezellige avond met elkaar. DAT is de intentie van het sinterklaasfeest, toch?

Ik ben het helemaal met u eens Sinterklaas. Maar denkt u dat dit zal aanslaan bij de mensen?

Wat dat betreft ben ik best hoopvol. Mensen zijn van goede wil en ja de milieuproblematiek is bij iedereen wel bekend. Het gaat er alleen maar om dat mensen een beetje nadenken voordat de hele Sinterklaas gekte uitbreekt. Zodat ze zich kunnen voornemen het dit jaar een beetje anders te doen. Dus ik hoop maar dat dit interview van jou ze op goede gedachten brengt. Het moet een feestje blijven.

Ik zal er mijn best voor doen Sinterklaas.

Mooi. Enne, had je zelf nog in gedachten wat je dit jaar wilt hebben voor Sinterklaas?

Eh, ik denk dat ik te oud ben om een verlanglijstje te hebben. En ik zou ook niets weten. Want ik heb alles al of haal het uit mijn eigen winkel. Dus eigenlijk wil ik gewoon niets.

Ok. Dan regelen we dat. Jij krijgt niets.

Dank u Sinterklaasje!

Graag gedaan. En nu moeten we stoppen, want ik moet naar de wc. Je vind de deur zelf wel? De groeten thuis.

Hij staat op en loopt stommelend de kamer uit. De arme man. Ik hoop maar dat hij wat zinvoller bezig kan zijn dit jaar.

interview

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie