Zelf appelmoes maken

Zelfgemaakte Appelmoes, daar kan geen gekocht potje tegen op!

Zelfgemaakte appelmoes heeft zo veel meer smaak! Vroeger bewaarde ik het in de vriezer, maar dat doet wel wat met de structuur. Het wordt wat wateriger en ik vergat de bakjes altijd op tijd uit de vriezer te halen. Gewoon net als jam in een potje, dat kan namelijk ook! Deze potten zijn, als je het proces goed en schoon volgt wel een jaar houdbaar. Maak de potjes en deksels zeer goed schoon met kokend water en gewone soda, spoel na met heet water, vlak voor je ze gaat vullen met moes. Zorg dus dat alle zo veel mogelijk klaar staat voor je gaat beginnen.

Wat heb je nodig:

  • Appels. Dit kunnen moesappels of gewone handappels zijn. Zoveel als je denkt nodig te hebben. Voor een pot van 550 ml. heb je ongeveer een kilo nodig. Even schillen, klokhuis verwijderen en in stukken snijden. Dit pas doen als je de pan op het vuur kunt zetten, anders worden ze bruin.
  • Suiker, naar smaak, maar het is ook het conserveringsmiddel, dus wees niet TE zuinig.
  • Kaneel, naar smaak
  • Citroensap

Voor net een beetje ‘bite’doe ik er altijd sap in van 1 citroen. Of wat citroenzest (beetje geraspte citroenschil), dat kan ook natuurlijk.

Wat heb je verder nodig?

Grote pan, Scheutje water, Siliconen spatel of metalen roerlepel, soeplepel, jamtrechter (handig voor het vullen van de potten) en potten natuurlijk. Je kunt daar bewaarde potten voor gebruiken. Zolang je ze maar goed kunt afsluiten met een schroefdeksel.

Recept

Doe een heel klein laagje water in een kookpan (het hoeft maar een laagje water van een halve centimeter te zijn, het is alleen bedoeld om te zorgen dat de appelstukjes niet aanbranden als ze gaan koken. Het water is verdampt als de moes klaar is. Doe de appelstukjes in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat onder regelmatig zachtjes pruttelen tot ze moes worden. Let op dat het niet aanbrandt! Het ligt volledig aan het appelras (en dus of het een moesappel of handappel is) hoe lang dat duurt (ongeveer ergens tussen 15 en ruim 30 minuten).

Proef de moes en bepaal dan of, en hoeveel suiker je toe wilt voegen en voeg wat kaneel en citroen naar smaak toe. Kook dat nog even mee (eventueel samen met wat kleine stukjes appel voor een compote) tot de suiker goed is opgelost en proef dan of de appelmoes naar wens is. Als hij wat te dun lijkt, even een schepje op een koud schoteltje. Als hij afkoelt wordt hij dikker. Zo kan je zien of ie goed is.

Is je moes te dun, nog even zachtjes laten koken om vocht te verdampen, is je moes te dik, dan voeg je iets suiker en/of water of appelsap of zo toe.  Voor gladde moes;  nog even door een passe-vite (draaizeef) draaien, een staafmixer kan ook maar ik ben daar zelf geen fan van. Doet iets met de structuur wat ik niet prettig vind, het wordt TE glad. Dan de moes nog even in de pan en even koken zodat hij kokend heet in de potten kan worden gedaan.

 

appelmoes maken

Vul de warme (net nog even met heet water afgespoelde) potjes met appelmoes, sluit ze direct af (let op heet!) en zet ze ondersteboven.  Laten staan tot ze zijn afgekoeld. Je hoort na enige tijd een ‘plop’ als het potje vacuüm trekt. Draai ze weer om en check nog even of de potjes goed vacuüm zijn. Dat kan je voelen omdat je de deksel dan niet ver kunt indrukken.  Zijn ze goed vacuüm? Dan kan je ze wel tot een jaar bewaren in de kast. Niet vacuüm? In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.

Een leuk zelfgemaakt label er op met de datum van het maken is wel handig!

Handig voor het maken van appelmoes!

Passeerzeef
Passeerzeef
flessenlikker
Flessenlikker
jamtrechter
Jamtrechter
dunschiller
Dunschiller

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Carla Ligteringen Meijer

    Wel leuk de appelmoes
    Jammer dat er niet bij staat de hoeveelheid bv suiker ,kaneel
    En wat voor soort suiker

    1. Jessica

      Hallo Carla,

      Suiker en kaneel gewoon naar smaak toevoegen. Begin met een beetje, proef en voeg steeds toe tot je het zoet genoeg vind. Idem met kaneel.
      Enne, doodgewone kristal of rietsuiker werkt prima.

Geef een reactie