Ik weet het!

Ik vond op zolder een boekje uit 1941, vol met tips voor huismiddelen. Van het poetsen van koper, het genezen van bijensteken (tot de nek ingraven in leem?????) tot het afbranden van koeienhoorns. Veel van die tips zijn inmiddels achterhaald en zeker niet milieu of diervriendelijk, maar sommige zijn nog steeds heel handig. Wat dacht je hier van?Kaarsen passend maken voor kandelaar: De onderkant van de kaars even in warm water houden, de was/parafine wordt dan zacht en de kaars kan zo in elke kandelaar gezet worden.

  • Kaarsen vanzelf uit laten gaan: Als om een kaars een elastiekje gedaan wordt zal deze kaars daar, waar het elastiekje omheen gedaan is, vanzelf uitgaan.
  • Voorkomen dat ruiten bevriezen: Reinigen met zout water.
  • Ramen streeploos schoon: na het wassen de ramen afwrijven met een prop kantenpapier.
  • Spijker in hard hout slaan: Spijkers in zeer harde houtsoorten zullen gemakkelijker ingeslagen worden indien men de spijkers eerst even in vet of zeep steekt.
  • Bloemen in knoopsgat dragen: Deze blijven goed indien de steel van de bloem even met een vlammetje afgebrand is.
  • Laden schuiven slecht; De glijkanten van de lade bestuiven met talkpoeder of met een stompje kaars wrijven.

Ik heb deze tips (nog) niet uitgeprobeerd. Als jij het wel doet hoor ik graag de uitkomst! In ieder geval vermakelijke en toch ook wel leerzame lectuur. De titel van het boekje is Ik Weet Het! en het is in 1941 uitgegeven door Alma in Lunteren. Wellicht nog te vinden bij een antiquair…

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie