Je bekijkt nu Leef Tijd Loos

Leef Tijd Loos

 • Bericht auteur:
 • Bericht gepubliceerd op:08/10/2019
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:3 Reacties

leef tijd

Leef tijd loos

Wat is jouw leef tijd? Nog even en de klok wordt wederom verzet naar wintertijd. Kijk hier voor hoe en wat.

Een moment waar niemand naar uitziet omdat het dan voor ons opeens zo vroeg donker wordt en menig biologische klok volledig van de leg raakt.

Tijdloos

Zelf heb ik er enorme problemen mee. Ik leef toch zeker weer een maand met een soort jetlag en voel me de hele dag gejaagd door de tijd. Want voor je het weet is het weer donker en dat beperkt de mogelijkheden behoorlijk om nog wat in de tuin te doen of hout te pakken en de tocht naar het kippenhok wordt een expeditie over een werkelijk pikkedonker paadje.

Dat het ’s ochtends eventjes wat vroeger licht is tja daar merk ik zelf weinig van omdat ik toch al weer enige tijd al in het donker op sta. Dat is geheel natuurlijk gegaan.

Omdat ik vanuit huis werk en dus niet de weg op hoef naar mijn werk, geen trein hoef te halen of vele vergaderingen hoef te houden glijdt de tijd tijdens mijn werkdagen voorbij. Ik begin altijd vroeg met werken en heb een heerlijk gevoel van ‘een zee van tijd’. En dan, opeens is het twee uur ‘s middags en moet ik aanstalten gaan maken om de pakketten weg te brengen. Daarna wat huishoudelijk klusjes en voorbereidingen treffen om te gaan koken. De werkdag is dan voorbij, zonder dat ik de hele dag op de klok heb hoeven kijken. Ik vind het weldadig want op deze manier leef ik tijdloos.

Leef tijd

Als kind vond ik tijd een vervelende en beperkende factor. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik een chronofobie had. Ik had angst voor de tijd.  Ik weigerde dan ook klok te leren kijken tot ik een jaar of negen was. Toen kon ik er echt niet meer onder uit, vooral ook omdat mijn moeder het behoorlijk zat was om mij steeds achter de broek aan te zitten zodat ik gewoon op tijd op school kon zijn en ik ook ’s avonds op tijd voor het eten was.

Weet je wel hoe laat het is?

Maar nog steeds speelt de klok mij parten. Vorige week werd ik wakker van een  (denkbeeldig?) piepje, roeide de wekker uit, deed het licht aan en schudde aan mijn wederhelft die nog steeds heerlijk in dromenland vertoefde.  Hij moet altijd al om 5 uur op en gaat om 6 uur de deur uit. Werktuigelijk verrees hij en begon zich in zijn badjas te worstelen. Toen werd het even stil. “Weet je wel hoe laat het is!”

Ik keek naar de klok.

“Iets voor vijven, hoezo?”

“Het is vijf voor half twaalf.”

Oh. Arme man.

Dat krijg je er van als je niet je bril opzet om naar de klok te kijken voor je hem uit zet. Een wijzer iets voorbij de 11 en een wijzer op de vijf laat zich door een niet zo scherpe blik zo maar begrijpen als ‘iets voor vijf’.  Het detail van de grote wijzer en de kleine wijzer, er ingestampt door mijn moeder is, aan slijtage onderhevig door mijn minder scherpe blik op gevorderde leeftijd.

Dat zijn dan van die momenten dat je eigen tijdsbesef met een enorme knal op die van anderen botst, de tijd die we met z’n allen hebben afgesproken. Mijn tijdkronkels krullen een heel andere kant op.

 

leef tijd

Ondertussen zingt een stemmetje in mij;

 

Leef tijdloos en loos tijd, leef!

Dan blijf je Leeftijdloos

 

Nou ja dat laatste valt natuurlijk te betwijfelen, of niet?

Tijd van leven

Hoe dan ook, de discussies op het wereld wijde web en in de overige media laaien weer op. Moeten we het verzetten van de klok niet eens afschaffen? Europa is er in elk geval al mee bezig.

En wat houden we dan aan; zomertijd of wintertijd? Ik ben daar al uit. Het moet volgens mij gewoon wintertijd worden, want dat is de oorspronkelijke tijd die werd aangehouden toen ze begonnen met het vastleggen van tijdzones en heeft het minste invloed op het slaapritme van mensen. Met zomertijd kan je in de zomer tot elf uur ’s avonds licht hebben. Met wintertijd in de zomer tot 10 uur ’s avonds. Met zomertijd fiets je in december om tien uur ’s ochtends nog in de schemer naar je werk, met wintertijd om negen uur. Ga je vroeger naar je werk, dan is dat in alle gevallen ’s winters in het donker. Dat is het verschil. Je hebt aan die avonden met licht tot elf uur alleen iets in de vakantiemaanden, mits je die ter hoogte van Nederland doorbrengt.  Een paar weken per jaar dus.

Ik hoop alleen niet dat de beslissing nu genomen gaat worden aan de hand van een referendum. Vorig jaar zeiden nog veel mensen op de sociale media dat ze graag de zomertijd zouden willen aanhouden. Waarom? Desgevraagd gaven zij als antwoord dat ze de zomer gewoon fijner vonden (klinken) dan de winter. Ehhh.

Eerst moet er maar even wat energie gestoken worden in voorlichting, voordat we zo’n vraag gaan neerleggen bij de mensen. Gelukkig begint de voorkeur voor wintertijd toch een beetje de overhand te krijgen.

Even weten hoe het ook al weer zit? Lees de antwoorden op 10 vragen over zomertijd/wintertijd

leef tijd

 

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Stev

  Hai Jessica,

  In mijn zoektocht dit onbegrijpelijke verschijnsel van tijd verzetten te begrijpen kwam ik aan dit artikel voorbij.

  Zelf ben ik ook groot voorstander van het niet meer verzetten van de tijd, die 2 maanden per jaar volledig ontregeld te zijn kan ik missen als kiespijn. Maar ik ben dan weer een voorstander van de zomertijd, dat het niet de originele tijd is, maakt mij niks uit, origineel betekent niet per definitie beter.

  Zo lang als ik leef moet ik in de winter al in het donker opstaan, daar brengt de wintertijd me dus helemaal geen voordeel. Maar ik kijk er altijd enorm naar uit nog van die paar fijne uurtjes licht te kunnen genieten als ik aan al mijn dagelijkse verplichtingen heb voldaan, helaas beperkt de wintertijd dit dan wel weer. En in de zomer moet ik er niet aan denken wintertijd te hebben en al om 4 door de zon gewekt te worden, dan zou ik me dan pas echt ontregeld voelen, zeker ook omdat je tot 8 moet wachten voordat de rest van de maatschappij functioneert. Echter hoe lang savonds nog de zon schijnt maakt weinig verschil, moe ben ik na een lange actieve dag toch wel, dus ook daar doet de wintertijd niks voor mij.

  Als ik niet alleen voor mezelf spreek maar ook naar de maatschappij kijk, zie ik enkel in de bouwsector een voordeel van de wintertijd, daarentegen valt dit weg te strepen tegen de nadelen voor de horeca- en toerismesector.

  Na het lezen verbaasde me het het dan ook dat jouw conclusie was dat de wintertijd beter de standaardtijd kon worden, want in het hele artikel lijkt het of ook jij beter op de zomertijd gedijt.

  Groetjes Stev

  1. Jessica

   Hallo Stev,
   Dank voor je leuke reactie! Het houdt de gemoederen bezig blijkt maar weer. Ik denk dat de wintertijd mij toch beter past, mits die maar het hele jaar zou worden aangehouden. Ik heb gewoon de meeste moeite met het opeens weer verzetten van de klok. In de zomer eerder licht en eerder donker vind ik geen enkel probleem omdat ik een ‘vroege vogel’ ben. Dat het in de herfst en winter vroeger donker is, ook dat hoort er bij en is prima mee te leven, zolang het maar geleidelijk gaat. Het leven in duidelijke seizoenen betrekt je ook meer bij de natuur. Of zomer of wintertijd beter is om aan te houden? Dat hangt heel erg af van hoe mensen hun leven leiden. Bouwvakkers en boeren zullen blij zijn met wintertijd, mensen die pas om 09.00 uur op kantoor beginnen vinden de zomertijd weer handiger. Eigenlijk maakt het me niet zo ontzettend veel uit, als we maar eens met die vingers van de klok kunnen blijven ha ha!
   handige groet,
   Jessica

   1. Jessica

    En ja het houdt de gemoederen bezig. Deze blog blogvertelt het verhaal nog eens, en naar mijn bescheiden mening ook heel duidelijk. En ook wat het met je lichaam doet, want een niet te verwaarlozen puntje is natuurlijk.
    Handige Groet,
    Jessica

Laat een reactie achter