Je bekijkt nu Niet winkeldag is niet Niets

Niet winkeldag is niet Niets

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:20/11/2018
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Niet winkeldag is wel degelijk iets

 

Jaaaah gratis; Niets!

Je zou bijna denken dat hier reclame wordt gemaakt voor niets. Juist, dat wat ik ook in de webwinkel verkoop. Vorig jaar bedacht ik het omdat ik werkelijk kotsmisselijk werd van de hele feestdagen hype. Het begint in oktober en dan wordt je als webwinkelhouder helemaal doodgegooid met berichten over Black Friday, dat je vooral mee moet doen en geen kansen moet laten liggen. Je krijgt allerlei tips over hoe je consumenten kunt verleiden nog meer te kopen. Ook de consumenten worden dolgedraaid voor Black Friday. Vrijdag, 23 november wordt de dag dat het collectieve reptielenbrein Nederland zal regeren.

Graai taal

Op een bepaald moment was ik verzadigd van al die hijgerige graai taal. Ik leunde achterover en bedacht dat ik daarvoor niet met deze webwinkel was begonnen. De bedoeling is nu juist dat mensen bewust en weloverwogen zaken kopen waar ze ook echt wat aan hebben! En toen bedacht ik Niets als product. Met het idee dat als je niets nodig hebt je dus ook Niets kunt kopen. Beetje raar voor een webwinkel dacht ik, maar uiteindelijk ben ik hier niet mee begonnen om rijk van te worden maar vanuit een ideaal. En met de simpele gedachte dat je best je brood kunt verdienen door gewoon kwaliteit en service te verlenen en dat dan met een snufje humor.

2 dagen voordat ik mijn nieuwe product Niets met tromgeroffel wilde introduceren zag ik een Facebook post van Greenpeace langskomen waarin ze Niks aanboden. Nou ja dat is ook niet helemaal Niks want je kunt geld doneren. Maar het was dus ongeveer hetzelfde idee.  Je kunt je voorstellen dat ik daar vreselijk van baalde. Maar goed, zij dienen een goed doel wat aardig overeenkomt met dat van mij dus uithuilen en sportief oppakken. Ik heb in de productomschrijving van Niets dus ook Niks van Greenpeace opgenomen.

 

Waar gaat dit nou eigenlijk over?

Nou ja over Niets dus. Maar het gaat wel degelijk over iets. Over dat je je niet gek moet laten maken door de overspannen commerciële krachten. Over dat je maar weinig nodig hebt in het leven en als je te kiezen hebt, kies dan voor kwaliteit en duurzaam.

Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, heeft de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland geïntroduceerd. De Niet-Winkeldag in Europa is altijd de zaterdag na de Amerikaanse Buy Nothing Day. De Amerikaanse Buy Nothing Day is altijd op vrijdag, en valt samen met Black Friday, een vrije dag die in het teken staat van kopen-kopen-kopen.

Black Friday is de dag na Thanksgiving, die altijd op de vierde donderdag in november is.

Ik ontdekte de website van De Niet Winkeldag zojuist en ha ha het was een wereld van herkenning! De Niet Winkeldag is een protest tegen onze consumptie maatschappij die gericht is op meer meer meer.

 

Niet winkeldag

Dus aanstaande Zaterdag is het de Nationale Niet Winkeldag. Ik vraag me eerlijk gezegd af of er inderdaad winkels zijn die dicht zullen zijn op een zaterdag ruim een week voor Sinterklaas. Ik denk het niet want ondernemers moeten het toch vaak van die dagen hebben. Maar voor jou als consument is het misschien wel goed om even bij stil te staan en je juist niet onder te dompelen in de koopgekte. Want waar gaat het nou eigenlijk om, die feestdagen? Gezelligheid toch? En genegenheid? Een enkel maar waardevol cadeautje heeft zo veel meer effect dan een stapel wegwerp rommel!

 

Handig Goed doet Niets.

Dus bij Handig Goed geen Black Friday taferelen. Ook gaat de webwinkel niet als protest dicht (Sterker nog, ik sta zelfs op een marktje).  Ik draag de boodschap het hele jaar door wel uit dat je geen onnodige zaken moet kopen en gewoon je gezond verstand moet blijven gebruiken. Tuurlijk doe ik iets speciaals:  Je krijgt 100% korting op Niets.  En om te stimuleren dat mensen op tijd hun cadeautjes bestellen krijgen ze tot zaterdag gratis verzending bij bestellingen vanaf 30 euro. Want op tijd bestellen betekend minder belasting voor het milieu. (Stiekem toch gevoelig voor voordeeltjes? kijk dan voor 24 november even op de Handig Goed pagina. )

Rest me dit nog te zeggen; wil je toch iets kopen voor Sinterklaas? Doe dat dan weloverwogen en geef iets wat mensen ook echt lang kunnen gebruiken.

Fijne feestdagen!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Laat een reactie achter