Je bekijkt nu De stofzuigen monologen – vervolg

De stofzuigen monologen – vervolg

 • Bericht auteur:
 • Bericht gepubliceerd op:14/08/2016
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:2 reacties

14 augustus 2016 – Ok. Stofzuigen dus. Vorige week blogde ik over de uitdaging om een nieuwe stofzuiger te kiezen en vroeg mensen mij te adviseren. Precies 0 reacties kreeg ik. Wel een paar vind-ik-leuks op Facebook maar geen enkel advies. Daar kan ik uit concluderen dat je op dit moment op vakantie bent en mijn blog niet hebt gelezen, of helemaal niet aan mijn stofzuig perikelen wilt denken, of eigenlijk gewoon geen goed advies KUNT geven.

Ik hou het maar op het laatste want wellicht worstel jij hier ook mee.

Is stofzuigen duurzaam te doen?

Ik heb rondgeneusd op internet, maar de oogst is teleurstellend. De enige energie labels die ik vind gaan over het motorvermogen, dat het ding niet te veel stroom verbruikt. Niks over recyclebaar materiaal, levensduur of mogelijkheden tot reparatie.  Hm. Dat schiet niks op.

Een aluminium doppie

En toen kwam mijn echtgenoot met een ouderwetse Nilfisk GA 70 mijn kantoor binnen. Die zat in een boedel die we enkele jaren geleden geërfd hebben en aan het opruimen zijn. Dit exemplaar is uit 1976 en eigenlijk nog in prima staat. Later heette dit type de GM 80, Echtgenoot shopte de ontbrekende zakken, borsteltjes, filter en een nieuwe slang via internet bij elkaar en deed hier de steel en zuigmond van het moderne Nilfisk kreng op. Een beetje schoonmaken van binnen en buiten. En toen hadden we een (bijna) perfecte stofzuiger. Ongelofelijk, de onderdelen voor dit model van 40 jaar oud zijn nog steeds verkrijgbaar!

Stofzuigen

350 tot 500 watt zuiggemak. Hij is wat gebutst en zijn snoer is maar 10 meter. Maar dat vergeef ik hem allemaal ruimhartig. Hij volgt me braaf en geeft een rukje aan de slang als hij de rand van het kleed echt niet kan nemen, dan help ik m een beetje. Tis per slot van rekening ook geen jonkie meer. Hij is niet heel erg stil, zijn krachtige motortje heeft echter geen storend geluid bij het stofzuigen en er zijn ook geen rare fluit en sis geluiden uit de slang. Kortom, hij doet gewoon wat ie moet doen en dat is dat. Ik til me ook geen breuk aan hem en zuig voort in de geruststellende gedachte dat als ie stuk gaat, hij weer gerepareerd kan worden. Trappen zuigen, dat blijft een uitdaging maar hij is gelukkig veel hanteerbaarder dan zijn jongere neef.

Nilfisk de Noorman

Een stofzuiger die destijds best wel heel duur was en vaak voor industriële doeleinden werd gebruikt. Ja, toen ik in de jaren 80 een baantje bij een schoonmaakbedrijf had heb ik ook heel wat uren doorgebracht met de GA70 en ik denk daar niet met negatieve gevoelens aan terug. Ze zijn niet meer nieuw te koop helaas. Dat zal wel iets met marketing te maken hebben. In de jaren 70 werden er nog dingen geproduceerd die HEEL LANG mee konden gaan. Vooruitgang is ook niet alles.

Even rekenen:

Moeten we nu met zijn allen dan maar weer teruggrijpen naar oude dingen? Nee. Maar wel nadenken bij aanschaf. Hoe lang gaat dit ding mee? Reken eens uit;

Standaard stofzuiger gemiddelde prijs 150 euro, gaat 5 jaar mee (als je mazzel hebt)  = 30 euro per jaar

De Nilfisk GA 70 Kostte destijds ca 700 gulden = 312 euro, gaat 40 jaar mee = 7 euro per jaar. En in die 40 jaar had ik zo’n 8 stofzuigers moeten kopen, voor 1200 euro. Die allemaal ook weer afgedankt moesten worden. (Ja de rekenpuristen zullen heus wel wat aan te merken hebben op deze simpele berekening, maar het gaat om het idee. )

Het gezonde verstand zegt dan; geef meer uit voor een degelijk ding wat heel lang mee gaat, dan minder geld voor iets wat je over enkele jaren weer moet vervangen. Beter voor je portemonnee, beter voor het milieu.

Hier de reclame die destijds voor deze stofzuiger werd gemaakt.

Handige groet

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Leonoor

  IK weet niet in hoeverre dit rendabel is, maar wilde toch de optie hier neergooien. Een centraal stofzuigersysteem? Wij doen het voor industriële partijen, alleen ik weet ook dat ze voor particulieren beschikbaar zijn. Wellicht scheelt dat weer in aanschaffen van verschillende stofzuigers?

  1. Jessica

   Hallo Leonoor,
   Dank voor deze inbreng. Ja dat zou natuurlijk een heel mooie en zeker ook duurzame oplossing zijn. Maar alleen betaalbaar en te doen bij nieuw te bouwen huizen denk ik? Ik zie het in mijn huis uit 1898 niet zo lukken voor een reeel bedrag of zonder allerlei buizen in het zicht. Maar ik heb er niet zo veel verstand van? Misschien zijn er inmiddels wel goeie oplossingen voor….
   handige groet, Jessica

Geef een reactie