Je bekijkt nu Blog – Wat is de vakantie je waard?

Blog – Wat is de vakantie je waard?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:22/01/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

22 januari 2016 – ‘ Avonds zijg ik op de bank neer en wil me gewoon even overgeven aan gedachteloos tv kijken. En op dit moment wordt je doodgegooid met reclame. Vooral goedkope vliegvakanties. In een reclameblok zag ik ze achter elkaar voorbij komen. Naar Barcelona vanaf 64 euro, een week Turkije 274 euro. Naar Bali 587 euro. Voor 175 euro een week naar de Canarische Eilanden. En ik zag zelfs een advertentie voor 0,00 euro naar een bestemming in Europa, ik weet niet meer welke stad. Ik vraag me af hoe dit allemaal kan. Mij kan je niet uitleggen dat het evenveel kost om pak m beet 4000 km te vliegen als een afstand van 700 km te rijden. En waarom dit zo maar mag. Uitverkoop houden in een zeer belastende wijze van reizen. Naar landen waar internationale bedrijven de hotels runnen. Ja, wellicht wel wat werkgelegenheid scheppen voor de lokale bevolking maar toch. Alle winst verdwijnt uiteindelijk in de zakken van grote multinationals. De regio verwordt tot een zee van lelijke hotels met vervuiling in alle opzichten.

En wij, wij leven over het algemeen heel milieubewust. Scheiden braaf ons afval en kopen biologische producten in de supermarkt. Werken hard, drukke baan, gezin, mantelzorgen voor (schoon)ouders en betalen onze belasting. Dus als het op vakantie aan komt willen we even geen gezeur. We hebben het verdiend, toch? Met ons harde werk. Dus als we dan die drie weken vakantie hebben, dan willen we ook zon. En elke avond lekker eten. En dan is het zo geboekt, die geheel verzorgde vakantie naar een zonbeschenen en zorgeloos stukje aarde. Voorpret op de vakantiebeurs en we kunnen er weer een jaar tegenaan.

Maar als je op een onbewaakt moment, in een vlaag van ecologische flow, eens voor de gein je ecologische voetafdruk berekent op zo’n aardige website, dan zie je dat die vliegreis – of misschien wel meerdere vliegreizen- er behoorlijk inhakt. We halen onze schouders dan maar op, of verminderen ons schuldgevoel met de gedachte dat we toch echt zo goed ons afval scheiden. En het is toch goed voor de werkgelegenheid daar in de buurt?

Een fijn leven, ik ben er voor. En het leven moet natuurlijk ook wel een beetje leuk blijven. Dus ga lekker die vakantie vieren. Maar blijf vooral een beetje nadenken. Moet je wel 3 keer per jaar met het vliegtuig weg? Binnen een straal van 200 km van je huis is al zo veel moois te bekennen. Ik heb het geluk om in een prachtig gebied te wonen. Afstand naar Amsterdam 200 km. Totaal andere cultuur, geheel onbekend bij menige Nederlander. Mensen vliegen liever naar Barcelona dan dat ze eens een kijkje nemen bij hun eigen erfgoed. Of van de stilte en ruimte genieten die zo zeldzaam is in de Randstad. Bekijk je eigen land eens met de ogen van een vreemde. Wij vinden bergen en tropische stranden prachtig. Maar eigenlijk zijn die doodgewoon, want ze komen op heel veel plekken op de wereld voor. Het vlakke land van Nederland, de watergebieden. Dat is pas uitzonderlijk. En het aangename klimaat in de zomer. Niet te heet, niet te koud.

Die vakantie, die heb je natuurlijk verdiend. Maar blijf nadenken; Is het ’t waard om zo weinig te betalen voor je reis? Wie profiteert er buiten jou nog van de besteding die je doet?

vakantie nederland

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie