Je bekijkt nu Zevenblad – vloek of zegen?
bodembedekkers

Zevenblad – vloek of zegen?

Zevenblad, elke tuinier kent het. Het bracht mij op het randje van waanzin, tot ik besloot om de natuur de ruimte te geven.

Is Zevenblad nou echt een vloek in de tuin?

Het is mei en het ‘onkruid’ Zevenblad spuit in mijn tuin uit de aarde. Veel sneller dan andere planten. Het plantje wordt vervloekt door elke tuinier. Want het woekert vreselijk en verdringt andere planten. Ha ha, de ideale bodembedekker dus! De natuur houdt niet van kale grond, elk plekje wordt zo snel mogelijk bedekt en Zevenblad heeft optimale vermeerderingstechnieken; Elk plantje maakt ondergronds nieuwe uitlopers en zodra deze verstoord of stuk getrokken worden zal elk stukje wortel met hernieuwde kracht uitgroeien tot een nieuw plantje! En in juli dan bloeien ze en ook uit hun zaad komen weer nieuwe plantjes.

Ja dat willen wij tuiniers natuurlijk niet. Want we willen ook andere planten in de tuin en die kunnen gewoon niet tegen Zevenblad op. Ik wil er niet aan denken hoeveel mensen nog de gifspuit pakken en de boel doodspuiten. Dat is een slechte zaak want het gif doodt niet alleen het Zevenblad maar ook alle organismen in de grond. Wat doen we onze aarde aan?

Tuinmansverdriet?

Het plantje hoort thuis in de familie Schermbloemigen en  heet Zevenblad om dat elke stengel precies zeven blaadjes telt. Bij ons in de buurt noemen ze dit plantje trouwens Hanepoten. Het wordt ook wel Tuinmansverdriet genoemd ha ha, heel treffend. Ik heb zelf ook jaren gevochten tegen het Zevenblad in de tuin. Gif heb ik niet gebruikt, maar wel de wortels uitgespit, afgedekt met plastic en stelselmatig gemaaid om uit te putten. Vergeefs, het staat er nog steeds. Zevenblad – Jessica; 10 – 0.

zevenblad

With a little help from my friends..lang leve de geranium!

Op sommige plekken heb ik WEL gewonnen; daar waar ik geen Zevenblad wil hebben heb ik Ooievaarsbek (geranium) geplant. Die bedekt de aarde optimaal, bloeit mooi, ruikt lekker en wint het qua groeikracht van Zevenblad. Niet slimmer willen zijn dan de natuur, maar de natuurlijke eigenschappen van planten gebruiken. Dat is de toverformule. En, ik maak liever van de nood een deugd, dus:

Ik geef je zeven redenen om zevenblad NIET te verdelgen!

 1. Ik heb besloten er niet meer tegen te vechten in de bostuin. Het te zien als een natuurlijke bodembedekker. Het is best een mooi plantje, mooi fris blad, leuke kleine witte bloemetjes. Ander tuig wat de tuin wil overnemen krijgt de kans niet. Waar de Zevenblad een werkelijke bedreiging vormt voor planten haal ik het weg en weer weg en weer weg. Bijhouden dus.
 2. In de moestuin is het niet zo’n groot probleem als je deze regelmatig spit en schoffelt en de losse wortels weghaalt. De bloementuin heeft bij mij een bescheiden formaat en die heb ik ‘omsingeld’ met worteldoek tot 40 cm diep zodat het Zevenblad niet met zijn ondergrondse tengels alsnog de tuin in kan. Goed schoonhouden van de grond is verder het motto.
 3. Het is leefbaar. Geen aangeharkte tuin waar ik in mooie tuin-glossies zal komen maar ja zo zit ik toch al niet in elkaar. En het levert me ook wat op: een natuurlijke biotoop voor allerlei klein leven en heerlijk vers groen op mijn bord! Want Zevenblad kan je gewoon eten. Zeker in het voorjaar als het blad nog jong is en andere groenten nog niet oogst klaar zijn grijp ik regelmatig een flinke bos Zevenblad uit de tuin. Om een salade of stamppotje of zelfs soep van te maken!
 4. De plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen; zeer effectief bij problemen met blaas of nieren en werkt ook licht laxerend.
 5. Het smaakt een beetje peterselie achtig. Je kunt het dus als kruid gebruiken in plaats van peterselie. Maar ook lekker om een hand blaadjes door de salade te doen of op je boterham met een plakje kaas. Feitelijk kan je het gewoon op dezelfde manier klaarmaken als spinazie, dus blancheren, koken, roerbakken en er stamppot van maken. Of een Zevenbladtaart maken in plaats van een Spinazietaart, dat kan natuurlijk ook.
 6. En tot slot kan je er zelfs pesto van maken; Beetje schapenkaas (Pecorino), knoflook, olijfolie, walnoten (of pijnboompitten), peper en zout. Fijnmaken in vijzel of keukenmachine en klaar.
 7. In de kruidenboter kan je het ook doen, samen met brandnetel, daslook, tijm en een drupje citroensap door een pakje roomboter werken. Heerlijk!

zevenblad

Heb je veel zevenblad in de tuin? Lekker opeten!

(Pluk het wel op plekken waar je weet dat geen honden – of katten of vossen hun boodschap doen, en natuurlijk even goed wassen voor gebruik, dat spreekt voor zich)

Mijn kippen vinden het trouwens ook heel lekker.

Hier vind je recepten, nog meer dan ik kon bedenken!

 

Fijne lente!

Jessica

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. marja Spaargaren

  Weet iemand of schijn-aardbeien andere planten kunnen gaan verstikken?dus echt zo dat ze er last van krijgen?

  1. Jessica

   Volgens mij wel, het is ook een natuurlijke bodembedekker denk ik. Maar ze zijn wel makkelijker weg te halen dan zevenblad. Ik haal ze weg al het te veel wordt maar waar het kan laat ik ze staan. Ik vind ze schattig met die rode vruchtjes en gele bloemjes.

Geef een reactie