Je bekijkt nu Zwarte vrijdag anders dan anders?

Zwarte vrijdag anders dan anders?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:24/11/2017
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

24 november 2017 – Vandaag is het zwarte Vrijdag

Toen ik mijn eerste wankele schreden in de e-commerce zette ontdekte ik het begrip Zwarte Vrijdag.

Huh?

De witte donderdag, de as woensdag en de zwarte zaterdag, daar had ik wel eens van gehoord. Maar Zwarte Vrijdag? En het klinkt als ik het mag zeggen ook behoorlijk onheilspellend…..

Wat is dat, zwarte vrijdag?

Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Ok, maar dat is in de Verenigde Staten, waar Thanksgiving Day een nationale feestdag van belang is. De dag er na is iedereen nog vol en ellendig van de avond er voor, waar naar traditie een enorme kalkoen wordt klaar gemaakt en tegen heug en meug naar binnen wordt gewerkt. De meeste mensen zijn op die volgende dag vrij en moeten vermaakt worden. Nou daar heeft de middenstand wat op gevonden; grote uitverkoop. Veel producten worden enorm laag geprijsd en de mensen slaan hun slag.

Tja in Nederland valt het Sinterklaasfeest op 5 december en op 4 december is het pakjes avond. Als deze data midden in de week vallen wordt het feest in familiekring gewoon verplaatst naar het weekend er voor. Dus de Nederlandse middenstand doet leentjebuur van de Verenigde Staten en roept maar liefst het hele aan Sinterklaas voorafgaande weekend uit tot Zwarte Vrijdag!.

Amerikaanse toestanden?

In de VS heeft Black Friday tot rellen, ruzies en vechtpartijen geleid. In 2008 is er zelfs een medewerker van Wallmart omgekomen toen hij overlopen werd door een menigte koopjesjagers. Als ik niet ooit een keer bij toeval de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf had gezien had ik dit niet kunnen geloven. Wat brengt mensen zo ver dat ze iemand vertrappen om als eerste een koopje te kunnen krijgen?

Een korte periode van mogelijk voordeel ten opzichte van anderen blijkt een enorme impact te hebben op onze psyche, als je er gevoelig voor bent. Je reptielenbrein neemt het volledig over:

Het aanbieden van voordelen in een beperkte tijd en ruimte doet schaarste vermoeden. En daarmee verhoogt de noodzaak om iets te kunnen bemachtigen. Zo simpel werkt het. Lees een wat meer uitgebreide samenvatting van een onderzoek door Sharron Lennon, professor aan de Universiteit van Indiana die dit onderzocht heeft.

En nu hebben we dit verschijnsel dus ook in Nederland. Is dit mogelijk in een land van nuchtere mensen? Ja. Maar het moet wel eerst een beetje aangejaagd worden door de middenstand. Eergisteren lagen ze in mijn brievenbus, de folders van vele ketens. Met grote letters stond er Zwarte Vrijdag vermeld. En heel veel sinterklaascadeaus voor bespottelijk lage prijzen. Voor dingen die een mens feitelijk gewoon niet nodig heeft. Ik kan het journaal van 4 december al voorspellen; En weer zijn de uitgaven voor sinterklaas met een kwart toegenomen. We gaan uiteindelijk allemaal voor de bijl blijkt maar weer.

zwarte vrijdag

Een webwinkel hebben en toch niet meedoen?

Maar ja. Ik ben ook ondernemer. Het is lastig om een goed evenwicht te vinden tussen kritisch zijn op onnodige aankopen en toch je bedrijf en haar producten onder de aandacht te brengen. Want uiteindelijk wil ik natuurlijk ook wel wat verkopen, anders kan ik net zo goed stoppen. Het blijft lastig, een webwinkel runnen op basis van mijn idealen. Mijn promotie is er echter op gericht dat mensen dingen kopen of krijgen waar ze ook echt wat aan hebben. Of dat opvalt in de hele sinterklaas heisa? Alleen bij mensen die zich niet laten overweldigen door hun reptielenbrein denk ik. En dat is prima.

Want uiteindelijk blijft dat toch mijn boodschap; Als je iets koopt, koop dan iets waar je wat aan hebt en wat duurzaam is in de breedste zin des woords.

Fijn weekend, zonder welke kleur dan ook!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord