Je bekijkt nu 11 november, is dat nou wel of niet een speciale dag?

11 november, is dat nou wel of niet een speciale dag?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:11/11/2020
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Elk jaar kent zo zijn speciale dagen, feestdagen of bijzondere data. Maar 11 november is toch wel de datum waaraan de allermeeste betekenissen zijn toegekend. Het is natuurlijk ook een grappige datum, bestaand uit 4 éénen.

Singles Day op 11 november

Op 11 november wordt bijvoorbeeld ‘Singles Day’ gevierd. Sinds 1993 een Chinese, officieuze feestdag waarop het alleenstaand-zijn gevierd wordt. Want de Chinese traditie kent enorme waarde toe aan het gezin, de familie en eigenlijk was het ‘not done’ om (al dan niet) vrijwillig als single door het leven te gaan. Singles Day is ontstaan vanuit de studentenwereld, een soort geuzenbegrip om het juk van de maatschappelijke druk af te werpen dat getrouwd zijn als norm stelt. Tja, China had natuurlijk vele jaren van 1 kind politiek achter de rug en met – bijgevolg- een schreeuwend tekort aan vrouwen. Dus een partner vinden was sowieso een probleem. Deze bijzondere dag met zelf georganiseerde feestelijkheden was dus bij uitstek een dag om op zoek te gaan naar een partner 😉

Claimen die hap

Internetgigant Ali Baba Group heeft trouwens het Chinese karakter voor 11 november als handelsmerk geclaimd, slimme jongen die Jack Ma! En zo is deze datum een dag geworden waar vele commerciële internetbedrijven een uitverkoopdag van hebben gemaakt. Opportunisme wordt in China dan ook als een positieve eigenschap gezien.

Sint Maarten

Maar 11 november is ook St. Maarten, de naamdag van Sint Martinus, een Rooms Katholieke heilige geboren in het jaar 316 die het tot Bisschop van Tours schopte. Sint-Martinus was beschermheilige van reizigers en rondtrekkende kooplui; van armen, bedelaars en bekeerde dronkaards; van herders, boeren, wijnbouwers, kinderen en van het vee. Drukke baas die Sint Maarten! In de Sint Maarten traditie gaan kinderen al zingend met een lichtje van deur tot deur en ontvangen daar een traktatie.

Carnaval

Het carnaval seizoen begint ook op 11 november.  Dat kwam omdat er in die tijd ook voor kerstmis gevast werd. Men bewaarde het vlees uit de slachtmaand november voor kerstmis, vanaf 12 november tot kerst werd er gevast. Slim gecombineerd met de feestdag van Sint Maarten werd op die 11e november al het eten, dat niet lang houdbaar was, feestelijk opgegeten. Op 11 november wordt ook Prins Carnaval gekozen en start het werk van de Raad van Elf,  die zich bezighoudt met het organiseren van het carnavalsfeest.

Maarten Luther en Mars

En op 11 november werd Maarten Luther gedoopt. Zo bleef die datum een feestdag, ook na de reformatie. Handig hoor! De kerkelijke instanties die het zo lang voor het zeggen hadden leenden te pas en te onpas feestagen. 11 november was bijvoorbeeld bij de Romeinen een feestdag voor de god Mars, god van de oorlog en god van de boeren.

Rusttijd

November was ook altijd de maand waarin het (boeren)werk voor het jaar gedaan was. Het was tijd om de vruchten van het hele jaar te plukken en het werd als christelijke deugd gezien je rijkdom te delen.

Van heidens naar Christelijk

In de loop der eeuwen werd er ook nogal wat gehusseld met data om één en ander passend te krijgen. De invoering van de Gregoriaanse Kalender kwam goed van pas om de ‘heidense’ feestdagen binnen de toen geldende Christelijke traditie te scharen. Zo hebben vele christelijke feesten en feestgebruiken uiteindelijk een voor-christelijke traditie. Kerst en Pasen bijvoorbeeld.

Allerzielen en Halloween

Uiteindelijk is Sint Maarten in de smeltkroes Amerika, de Nieuwe Wereld, vermengd met andere gebruiken zoals Allerzielen en oogstfeesten. Zo ontstond Halloween. Waarbij dus ook de kinderen al zingend van deur tot deur gaan. En dit gebruik is weer over gewaaid naar Europa. Tegenwoordig wordt er vaker Halloween gevierd dan Sint Maarten.

11 november is dus een datum die historisch gezien steeds meer betekenis kreeg, symboliek op gewoonte op praktisch nut gestapeld en nu dus een dag tjokvol verwijzingen naar vroeger. En voor de middenstand weer een gelegenheid om een uitverkoop te houden, hoewel door de huidige corona-crisis er weinig volk op de been zal komen voor 11 november.

Poppy Day

Als laatste, maar niet onbelangrijk, 11 november is ook een dag voor herdenken. Want op 11 november 1918 werd de wapenstilstand getekend die een einde maakte aan een verschrikkelijke oorlog waar ongelofelijk veel mensen het leven hebben gelaten. In het Verenigd Koninkrijk is 11 november Poppy Day. De poppy (klaproos) staat symbool voor de vele slachtoffers die op de slagvelden in België vielen.

Ik hou het er op dat het een dag is als alle anderen. Of het een speciale dag voor jou is, dat maak je gewoon lekker zelf uit! Net als alle andere dagen van het jaar.

Fijne elfde!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie