Je bekijkt nu Azijn het wondermiddel

Azijn het wondermiddel

Azijn. Mijn grootmoeder gebruikte het ook. Inmiddels verdrongen door allerlei poetsmiddelen waar met name de multinationals beter van worden. In ieder geval niet het milieu.

Waar zouden we zijn zonder azijn?

Het is een ontzettend open deur, maar ik wil graag een lans breken voor de herontdekking van schoonmaakazijn. Dis was als wasverzachter   een eye opener voor mij. Ik gebruik het nu al jaren en het werkt prima. Mijn was ruikt lekker fris zonder geurtjes en is redelijk zacht. En de wasmachine blijft ook goed schoon en zonder kalk.

Je haar schijnt er ook fantastisch zacht en klitvrij van te worden als je het na het wassen even in masseert en weer uitspoelt. Dan wel gewone keukenazijn gebruiken en geen schoonmaakazijn!  Dat ga ik zeker proberen.

Bij mij in het keukenkastje staan (schoonmaak)azijn, (vloeibare) soda en baking soda als voornaamste schoonmaakmiddelen. Voel me er goed bij, veel minder belastend voor het milieu en het scheelt nog een hoop geld ook.

Wat voor soort azijn?

Bij vruchtenazijn wordt de azijn gevormd door bijvoorbeeld appelsap of druivensap op natuurlijke wijze te laten gisten zodat er alcohol ontstaat. Door deze appelcider of wijn in aanraking te laten komen met lucht zorgt de van nature aanwezige azijnzuurbacterie  er vervolgens voor dat de alcohol omgezet wordt in azijnzuur. Alle sporen, mineralen en zouten van het beginproduct zitten nog in de vruchtenazijn. Als de azijn klaar is wordt deze gefilterd.

Natuurazijn, is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water en daardoor een stuk goedkoper.

Schoonmaakazijn is  uitsluitend bedoeld om ermee schoon te maken, dus niet geschikt voor consumptie in welke vorm dan ook.

Schoonmaken

Ik gebruik het dagelijks om schoon te maken. Ranzige badkamers en gootstenen, ze worden glanzend schoon met schoonmaakazijn. Hoe heb ik het vroeger in mijn hoofd gehaald om hier bleekmiddel voor te gebruiken????? Dat was helemaal niet nodig. Het ontvet en ontkalkt meteen. En het neutraliseert geurtjes dus na afloop ruikt het helemaal nergens naar. Niet naar viooltjes maar ook niet naar vuil of azijn. Gewoon fris!

Om je vaatwasser, koffiezetter of waterkoker te ontkalken heb je echt geen dure flesjes van supermarkt of bouwmarkt nodig. Schoonmaakazijn doet het werk net zo goed, kost minder en belast het milieu ook nog eens minder. Vaatwasser: kommetje met azijn in het bovenste rekje plaatsen en de vaatwasser (leeg) een hete was laten draaien. Koffiezetter: reservoir vullen met 1/3 azijn 2/3 water en aanzetten. Daarna nog twee keer met alleen water laten doorlopen om de eventuele azijn te verwijderen. Waterkoker: 1/3 azijn en 2/3 water er in, laten koken, twee keer naspoelen. Op het boodschappenlijstje zetten dus!

En nog meer tips:

Azijn als schoonmaakmiddel

Waarschuwing vooraf: meng nooit azijn met chloor! Hierbij komen giftige gassen vrij die dodelijk kunnen zijn!

Een verstopte douchekop wordt weer schoon als je de douchekop er afschroeft, alle onderdelen ervan los maakt en een nachtje in een kom met azijn laat weken. Een vaste douchekop kan je makkelijk ontkalken door een plastic zakje te vullen met azijn en dit om de kop heen te binden, zodanig dat de te ontkalken delen IN de azijn zitten. Nachtje laten staan en even afspoelen.

De binnenkant van de autovoorruit kan afnemen met een doekje gedrenkt in azijn, dit voorkomt aanslag van de voorruit, ontvet en maakt schoon.

Een geel verkleurd kledingstuk van witte wol of zijde herstellen door het betreffende kledingstuk af te sponsen met de volgende oplossing: 1 eetlepel witte azijn opgelost in een halve liter water.

Een goedkoop schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld geschilderde muren is het volgende mengsel: 1/2 kopje vol witte azijn, 1 kopje ammoniak, ¼ kopje baking soda en ongeveer 4,5 liter warm water.

Vlekken van  fruit, sap en gras zijn veelal goed te verwijderen met wat azijn. Hiertoe lost men azijn en gelijke delen afwasmiddel op in water. Dit mengsel wordt op de vlekken gedaan en men geeft het de tijd om even in te werken. Tenslotte kan het geheel uitgespoeld worden.

Rookluchtjes. Zet 1 of 2 kommetjes in de ruimte met een scheutje azijn.

Ook rookgeuren uit kleding kunnen simpel en makkelijk verwijderd worden: hang de kleren in de badkamer op en zet er een emmer heet water met daaraan toegevoegd een kopje azijn onder. De stoom zal de geur laten verdwijnen.

Kookluchtjes (bijvoorbeeld spruitjes en boerenkool). Dit kan verholpen worden door na de kooksessie een pannetje op het vuur zachtjes te laten koken met daarin wat azijn (let op dat het geheel niet compleet verdampt).

De overgebleven restjes lijm die misschien zelfs al wat harder geworden is kan nog prima gebruikt worden indien men wat druppels azijn toevoegt en het geheel schudt. De lijm is hierdoor tot de laatste druppel toe te gebruiken.

Een verfkwast die hard geworden is in de verf kan weer zacht gemaakt worden door deze een tijdlang in hete azijn te weken.

Terrasmeubelen of tegels zullen vaak genoeg last krijgen van algen. Om dit makkelijk te kunnen verwijderen kan je er azijn overheen gieten of sproeien. Daarna een uurtje laten intrekken en vervolgens is de groene aanslag er makkelijk met een tuinsproeier of tuinslang af te spuiten.

Douchegordijnen met schimmel aan de onderkant. Om dit te voorkomen moet je het douchegordijn af en toe  wassen samen met handdoeken. De handdoeken zorgen voor wrijving waardoor al een deel van het vuil eraf zal gaan. Tenslotte voeg je een kopje azijn toe aan het spoelprogramma en een stralend schoon douchegordijn zal het resultaat zijn.

Verwijder roestvlekken op bijvoorbeeld gootstenen door ze met azijn af te nemen. Een slot dat verroest is kan ook geweekt worden in een kommetje azijn. Het slot zal daardoor weer te openen zijn.

Brons, koper, messing en tin zijn te reinigen met een pasta gemaakt van: 1 theelepel zout, opgelost in een kopje azijn, hieraan toegevoegd genoeg blom om ere en dikke pap van te maken. Deze pap  over het betreffende voorwerp smeren, wacht 15 minuten en vervolgens met warm water afnemen en met een doekje nawrijven.

Reinigen van toiletten. Voor algemene reiniging moet men wat azijn in de toiletpot doen, goed borstelen, 1 uurtje in laten werken en vervolgens doorspoelen. Urineaanslag verdwijnt door de volgende truc: enkele stukken huishoudrol worden in azijn drenken en langs de urineranden leggen. Een nachtje laten weken.  De huishoudrol verwijderen (niet doorspoelen want dit kan verstopping veroorzaken!) Tenslotte doorspoelen en met de wc borstel er nog even over heen gaan.

Ook de vaatwasser heeft af en toe reiniging nodig. Hiertoe moet men een kopje of schaaltje azijn onderin de vaatwasser doen en een spoelprogramma laten doorlopen. Overigens kan dit prima in combinatie met glaswerk dat tegelijkertijd gereinigd wordt.

Glansspoelmiddel. Azijn is een prima en heel goedkoop glansspoelmiddel. Gewoon in het reservoir voor glansspoelmiddel doen en regelmatig bijvullen.

Om de koffiezetter te reinigen kan men deze vullen met gelijke delen water en azijn. Apparaat aanzetten en erdoorheen laten lopen. Hierna nog 1x met gewoon water door laten lopen en de koffiezetter is weer helemaal schoon.

Om watervlekken op hard plastic te reinigen of plastic waren te reinigen die moeilijk schoon te maken zijn (bijvoorbeeld ijsblokjestray) doet er goed aan deze een paar uur te weken in pure azijn.

Chroom gaat weer glanzen indien met het oppoetst met een zacht doekje gedrenkt in azijn.

Zeepaanslag verdwijnt door een oplossing van 4 delen water en 1 deel azijn.

Schoonmaken van de magnetron: doe ¼ kopje azijn en een kopje water in een glazen kom (deze moet wel magnetron bestendig zijn) en zet deze 5 minuten lang in de magnetron op de hoogste stand. Door de damp van het azijn water zullen aangekoekte etensresten zacht maken en nare geuren zullen geneutraliseerd worden. Het azijnwater af laten koelen en hiermee de magnetron verder schoonmaken.

Azijn in voeding

Azijn kan op allerlei manieren gebruikt worden in voeding. Veel salades worden gemaakt met een dressing waarin azijn zit. Vlees een tijdlang laten marineren in azijn en bijv wijn zal resulteren in supermals vlees.
De schil van eieren die gekookt moeten worden zal niet meer barsten indien men een paar eetlepels azijn aan het water toevoegt, voordat het kookt. Bovendien zullen de eieren ook makkelijker te schillen zijn.

Azijn voor je gezondheid – gebruik keukenazijn

Pure Appelazijn: voorkomt haarroos. Na de shampoo het haar spelen met een oplossing van azijn en twee kopjes warm water. Is bovendien probaat antiklit middel.
Appelazijn vermindert de eetlust (voor degenen die af willen/moeten vallen). Drink een glas water waaraan toegevoegd 2 eetlepels appelazijn.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. 

Azijn kan ook prima gebruikt worden als vervanger voor (vaak) chemische medicijnen. Het is een natuurlijk geneesmiddel en voor diverse zaken toe te passen:
Appelazijn: helpt tegen insectenbeten, eczeem en zonnebrand
Je kunt er puistjes mee te lijf gaan door ze aan te stippen met appelazijn
Helpt verbeteren en voorkomen van een droge schilferige huid wanneer het toegevoegd wordt aan het badwater.

Azijn op een brandplek voorkomt blaren

Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen. Wikkel de doek losjes om je hals, slaap er een nachtje mee en de volgende dag is de stijve nek verdwenen.

Te gebruiken bij hoofdpijn: Een doekje drenken in azijn en op het voorhoofd leggen doet wonderen.

Wie last heeft van zweetvoeten, likdoorns of voetschimmel zorgt ervoor 3x per week een 10 minuten durend voetbad met daaraan toegevoegd wat azijn te nemen.

Azijn als natuurlijk geneesmiddel voor dieren

Door toevoeging van een beetje appelazijn aan het drinkwater van de hond, zal de vacht van de hond niet alleen gaan glanzen, maar ook dikker en mooier worden.

Voor katten met lichte blaasgruisproblemen kan het kristalvorming in de blaas voorkomen. Klein scheutje in de drinkwaterbak. Let op katten zijn kieskeurig dus niet te veel, ze moeten het niet proeven.

Azijn in de tuin

Ook in de tuin blijkt azijn een waar wondermiddel te zijn en inzetbaar voor zowel bestrijding van bepaalde ongewenste gasten in de tuin, alsook een pepmiddel voor bepaalde planten.

Azalea’s en Rodondendrons vragen een zure grond, dus voor wie echt mooie planten wil hebben doet er goed aan  zo af en toe wat azijn toe te voegen aan het gietwater van azalea’s. Gebruik hiervoor 2 eetlepels azijn op 2,5 liter water.

Azijn gesprenkeld op plekken waar veel mieren zijn, zal er voor zorgen dat mieren wegblijven. (Uiteraard niet op de mieren sprenkelen!)

Maar: geen ideale oplossing

Niets is vervelender dan gras en onkruid dat tussen de terrastegels groeit. Maar ook al beweren sommige mensen dat je hier azijn voor kunt gebruiken, je kunt het beter niet doen want niet alleen planten gaan er van dood maar ook alle belangrijke organismen die de grond gezond houden. Een krabbertje is de meest effectieve en milieuvriendelijke oplossing. Of gebruik een (electrische) onkruidbrander.

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie