Azijn het wondermiddel

Azijn het wondermiddel

Azijn. Mijn grootmoeder gebruikte het ook. Inmiddels verdrongen door allerlei poetsmiddelen waar met name de multinationals beter van worden. In ieder geval niet het milieu.

Waar zouden we zijn zonder azijn?

Het is een ontzettend open deur, maar ik wil graag een lans breken voor de herontdekking van schoonmaakazijn. Dis was als wasverzachter   een eye opener voor mij. Ik gebruik het nu al jaren en het werkt prima. Mijn was ruikt lekker fris zonder geurtjes en is redelijk zacht. En de wasmachine blijft ook goed schoon en zonder kalk.

Je haar schijnt er ook fantastisch zacht en klitvrij van te worden als je het na het wassen even in masseert en weer uitspoelt. Dan wel gewone keukenazijn gebruiken en geen schoonmaakazijn!  Dat ga ik zeker proberen.

Bij mij in het keukenkastje staan (schoonmaak)azijn, (vloeibare) soda en baking soda als voornaamste schoonmaakmiddelen. Voel me er goed bij, veel minder belastend voor het milieu en het scheelt nog een hoop geld ook.

Hier nog wat tips voor het gebruik van schoonmaakazijn.

Schoonmaken

Ik gebruik het dagelijks om schoon te maken. Ranzige badkamers en gootstenen, ze worden glanzend schoon met schoonmaakazijn. Hoe heb ik het vroeger in mijn hoofd gehaald om hier bleekmiddel voor te gebruiken????? Dat was helemaal niet nodig. Het ontvet en ontkalkt meteen. En het neutraliseert geurtjes dus na afloop ruikt het helemaal nergens naar. Niet naar viooltjes maar ook niet naar vuil of azijn. Gewoon fris!

Om je vaatwasser, koffiezetter of waterkoker te ontkalken heb je echt geen dure flesjes van supermarkt of bouwmarkt nodig. Schoonmaakazijn doet het werk net zo goed, kost minder en belast het milieu ook nog eens minder. Vaatwasser: kommetje met azijn in het bovenste rekje plaatsen en de vaatwasser (leeg) een hete was laten draaien. Koffiezetter: reservoir vullen met 1/3 azijn 2/3 water en aanzetten. Daarna nog twee keer met alleen water laten doorlopen om de eventuele azijn te verwijderen. Waterkoker: 1/3 azijn en 2/3 water er in, laten koken, twee keer naspoelen. Op het boodschappenlijstje zetten dus

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie