Je bekijkt nu Groen doen? Plant een boom!

Groen doen? Plant een boom!

Plant een boom!

Wil je iets bijdragen aan de aarde? Plant een boom. Bomen zijn organismen die onmisbaar zijn voor de aarde. Zij nemen CO2 op en geven zuurstof af. Ze zijn de biotoop voor onnoembaar veel andere levensvormen; bacteriën, schimmels, insecten, ongewervelden, reptielen, vogels en zoogdieren. Daar denk je misschien niet aan bij die verloren plataan bij jou in de straat maar het is goed om even bij stil te staan.

Daar komt ook nog eens bij dat bomen schaduw en beschutting geven, lelijke dingen aan het oog kunnen onttrekken en ons oog kunnen strelen met hun vaak wisselende bladertooi in elk seizoen, als bos, in een laan of als solitair.

En voor ons als mensen zijn ze ook nog eens vreselijk nuttig. Ze leveren brandstof en bouwmaterialen. We maken er papier en nog enorm veel andere dingen van. Nou ik stop met de opsomming want je weet het nu wel; bomen zijn onmisbaar en ze verdienen respect. Als de bomen sterven, dan gaat het echt mis.

Ik kan me soms dan ook echt opwinden als ik weer zie dat een of meerdere bomen moeten wijken voor een weg, een huis, een parkeerplaats of een schutting. Hoe achteloos wordt zo’n boom geveld en tot open haardhout gehakt. Ja ik weet het, soms moet het nu eenmaal. Zeker als een boom ziek is of het loodje dreigt te leggen. Want dan een stevige storm of zelfs windvlaag te veel zijn met schade of erger tot gevolg. Maar ik vind ook dat bomen het verdienen dat de mens zich wat meer plooit in plaats van andersom. We moeten bomen zien als een volwaardig organisme en niet als een goed.

 

plant een boom

Burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ik hoorde zo’n mooi verhaal; Een grootschalige kap actie van onze gemeente een jaar of wat geleden zou er toe geleid hebben dat de helft van de bomen aan een weg bij mij in de buurt,  gekapt zouden worden. Omdat ze te veel onderhoud zouden vergen. Ze waren allemaal gemerkt en het wachten was op de mannen met een kettingzaag. Veel mensen in die straat waren het er niet mee eens. Dus in het holst van de nacht waren er een aantal donkere schimmen te zien,  met staalborstels in de hand. Die hebben bij elke boom die gezond en krachtig was,  de merktekens afgepoetst.  Uiteindelijk is maar de helft van de bomen gekapt die op de lijst van de gemeente stonden en zo bleven veel bomen gespaard. Ik kan me voorstellen dat de gemeente even achter de oren moest krabben bij de niet kloppende rekensommetjes.

Grote stappen maken? Ook niet zo’n goed idee.

Omdat we nu zo’n probleem hebben met die CO2 is men – en dan bedoel ik natuurlijk de overheid – zich er van bewust dat bomen daar ook heel nuttig voor zijn en hebben knappe koppen berekend dat we voorlopig jaarlijks 5000 hectare aan bos moeten aanplanten om de mijlpalen in de  ‘bossenstrategie 2020’ te halen. Dat stuit dan weer op veel verzet want er is geen agrariër die graag zijn landbouwgrond ziet veranderen in bos. Alleen al vanwege het feit dat de grond daarmee opeens de helft minder waard wordt. In dit artikel wordt dat verder uitgelegd.

Waarom een bomenakker ook niet werkt.

Echter is die oplossing bedacht door mensen met spreadsheets en is het een soort modern wensdenken dat dát de oplossing is. Bomenakkers poten werkt niet goed, niet goed genoeg. Bomen hebben meer nodig dan de afgebeulde landbouwgrond en in dit soort plantages sterft meer dan de helft al heel snel.  Hier lees je waarom dat zo is.

Doe het zelf

Plant een boom zelf dus. Terwijl de plannenmakers, landschapsarchitecten, landbouwers en de industrie hier over bekvechten kunnen wij natuurlijk ook gewoon wat doen. Ik zeg dus; plant eens een boom! Als je een tuin hebt, wat houdt je tegen? Even goed nadenken voor je er eentje plant en je kunt bovendien genieten van schaduw in de zomer en zon in de winter. En een klein natuurbiotoopje in de achtertuin.

Bezint voor ge begint; welke boom past bij mij en mijn tuin?

Nou ja niet iedereen heeft een grote tuin of een lap grond. Maar bomen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn zelfs kleine soorten die het prima in een pot doen, voor op het balkon. Waar moet je rekening mee houden?

  • Hoeveel licht of direct zonlicht krijgt een boom gemiddeld op een dag?
  • Hoeveel ruimte is er om een volwassen boomkruin kwijt te kunnen? (tel er aan elke kant 3 minimaal 3 meter bij op zodat hij altijd voldoende lucht en licht kan krijgen).
  • Is er sprake van verharding, kan deze verwijderd worden onder de boom zodat deze voldoende ruimte krijgt om wortelgroei te hebben en water te kunnen opnemen?
  • Zijn er beperkingen in hoogte zoals uitzicht van buren etc?
  • Kan je genoeg ruimte houden tussen de boom en de erfgrens? – Om toekomstige conflicten met buren en dus nare zaagacties voor te zijn.
  • Kan afgevallen blad blijven liggen of ontstaat hier overlast door? Kan je het zelf makkelijk afvoeren of verwerken?
  • Moet de boom regelmatig gesnoeid worden (bijvoorbeeld fruitbomen), kan je dat zelf en is de hoogte daarbij van belang?
  • Als je denkt dat er kabels of iets dergelijks in de grond zitten (niet ondenkbaar in ons druk bekabelde landje) is een Klic melding doen handig. Zo voorkom je dat je bij het graven van het gat iets beschadigd of dat de wortels van de boom dat in de toekomst kunnen doen.
  • En denk na over het nut van de boom voor jou; moet hij schaduw geven? Uitzicht blokkeren of fruit geven? Hoe zie je dat voor je? Goed plannen voorkomt ergernis in de toekomst.

Op internet vind je een wereld aan informatie over het zelf planten van bomen. Hoe je dat doet, hoe groot een boom kan worden en welke soorten er zijn. Ik vind zelf de website van VELT een echte aanrader.  

Plant een boom. Hoe doe je dat?

  • Graaf een gat dat 2 keer zo groot is als de kluit.
  • Plaats aan de kant van de heersende windrichting een boompaal van 250 cm in een geboord gat van ca. 75 cm diep. Op winderige open plaatsen is een 2e boompaal aan de andere kant (de lijzijde van de boom) ook aan te bevelen. Kien het zo uit dat er zeker 30 a 40 cm ruimte komt tussen de stam en de paal of palen. De stam van de boom mag straks als het waait niet tegen de paal aankomen.
  • Vul de bodem wat aan met compost of bladaarde voor een goede start.
  • Haal doek of gaaslap van de kluit, zet in het gat. De bovenste wortels moeten niet te diep komen, net onder het oppervlak.
  • Gooi wat rond rond de kluit en beweeg de boom heel lichtjes op en neer. Dan vullen de gaatjes tussen de wortels zich ook met aarde. Druk de aarde in het gat lichtjes aan en vul het gat tot het maaiveld. Lichtjes aandrukken.
  • Zet de boom goed vast met boomband aan de paal of palen. En wel zo dat hij niet heen en weer kan bewegen als het waait. Een wiebelende boom kan geen wortels maken en gaat dood. Dit is dus belangrijk!
  • Geef goed water zodat de hele kluit en de aarde er om heen goed verzadigd is.
  • Zorg dat je de eerste 2 jaar op tijd water geeft in droge periodes!

Denk wel aan de spreuk; boompje groot, plantertje dood. Je plant dus letterlijk voor de toekomst! Enne, de beste tijd om een boom te planten is oktober of november. Zo geef je het jonge ding de allerbeste start. Dus nu, in september, is het een goed moment om er eens over ‘voor’ te denken.

Een te kleine tuin of helemaal geen tuin? Doe het dan samen met anderen! Plant een boom of een bos.

Als je zelf geen plek hebt om een boom te planten dan kan je je natuurlijk ook aansluiten  bij lokale initiatieven zoals deze.

Ben je aangesloten bij een vereniging of stichting? Dan kan je zelf ook een initiatief starten en er nog wat subsidie voor krijgen ook. Kijk hier bijvoorbeeld.

plant een boom

Als je een beetje tuin van formaat hebt kan je ook overwegen om een mooie notenboom of een fruitboom te planten. Dan pluk je er ook nog eens de vruchten van! Wist je trouwens dat er heel kleine appelbomen bestaan voor de minituin? Een beetje zon is echter wel nodig….

Hoe je het ook doet, welke boom je ook kwijt kan, een boom planten is een investering in de toekomst. Ja, ook die kerstboom met kluit kan nog nut hebben!

Volwassen notenboom in je tuin? Dan is deze notenverzamelaar heel handig!

Met een Multitool snoei je kleine takjes makkelijk weg! Altijd bij de hand!

Geef een reactie