De blaadjes en de herfst….

De blaadjes vallen

Tja in de herfst vallen de blaadjes. Dat is een feit en daar is niks aan te doen. Sommige mensen kunnen er enorm van genieten, voor mij hoeft het niet zo. Maar ja zonder vallende blaadjes ook geen nieuw ontluikende bomen in de lente. Het hoort er bij in onze klimaatzone. Dus ik ga ying en yang en geheel zen de tuin in en neem de hark ter hand. Naderhand met een leeg hoofd een warme choco lekker bij de kachel op de bank. Op dat soort momenten kan de herfst voor mij niet stuk.

Bladblazerterreur

Als je een grote tuin hebt is afgevallen blad opruimen een echte klus voor de herfst. Ik ben geen voorstander van bladblazers en dat is mild uitgedrukt. Ze maken een hoop herrie, kunnen planten beschadigen, slurpen benzine en je kunt er niet gecontroleerd mee werken. Ook kan ik me niet onttrekken aan het idee dat je voornamelijk de blaadjes heen en weer staat te blazen en dus tamelijk inefficiënt bezig bent. Het enige wat echt goed werkt met zo’n ding is lawaai maken. Er gaat niets boven een doodgewone hark. Krijg je nog een beetje gezonde beweging in de buitenlucht ook! En de buren vinden het ook vast fijn (tenzij ze zelf een bladblazer hebben natuurlijk, want dan maakt herrie ze niks uit omdat ze die zelf namelijk ook maken).

Blad is goed, blad moet

Blad hoef je eigenlijk ook alleen maar van het gras af te halen want anders  verstikt het na een poosje. Zeker als het blad nat wordt en een beetje gaat rotten. Tussen struiken en onder bomen en op kale plekken is het beter om het te laten liggen. Het beschermd de bodem zonder deze te verstikken en rottend blad geeft weer voeding af aan de bodem. Tussen de planten leggen helpt ze ook te beschermen tegen vorst, maar bedek ze er niet helemaal mee. Op paden en terrassen is het natuurlijk wel prettig om het weg te halen anders ontstaat daar na een winter een bruine smurrie en heb je veel werk om het weer weg te krijgen.

Blad kan je het beste opruimen als het zonnig en droog is, want dat is lekker buiten werken en het blad is dan makkelijk te harken. En het moet natuurlijk niet te hard waaien. Kortom; een zonnige herfstdag leent zich daar uitstekend voor!

Ik heb in de tuin een bladhoop gemaakt en daar gaat al het blad op wat ik van het gras haal. Regelmatig even het corpulente lijf er op gooien of even aanstampen zodat de hoop slinkt. Nog een beetje lol ook. En na een jaar komt daar de prachtigste bladaarde uit. Die gebruik ik om de zandgrond in de moestuin en bloementuin te verrijken en verder strooi ik het uit in de borders. Heb je geen ruimte voor een bladhoop? Gewoon in vuilniszakken proppen, emmer water er bij , dichtknopen en er een paar kleine gaten in jenzen met een tak of schepje. De zakken op een stapel leggen in een onzichtbaar plekje van de tuin (achter de schuur of een grote struik) en voila! Volgend jaar fijne bladaarde!

blaadjes

Slim!

Ben je niet zo van het zen-harken maar wil je de klus snel geklaard hebben? Ik vond een filmpje van een slimmerd op Youtube die het opruimen van het blad dat op het gazon ligt heel slim aanpakt. Het lijkt me wel redelijk belastend voor de rug, dus bezint eer ge begint. Maar als je grote vlakken gazon hebt en snel het blad bij elkaar wilt hebben lijkt me dit prima te werken. Het enige wat je nodig hebt is een vrij grote, stevige kartonnen doos waar al het plastic plakband van af gehaald is. (Die kan na afloop fijngesnipperd ook op de bladhoop, de wormen vinden dat erg lekker.)

Aanvullende tip:

Hark een klein stuk gazon schoon, leg er een afdekzeil op en zet dit op 4 hoeken vast met een tentharing. Hark (of schuif zoals in het filmpje) de bladeren op het zeil, pak het op bij de punten en schuif het blad in de kruiwagen of direct op de bladhoop.

 

About jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *