Je bekijkt nu Ik heb de tijd…..

Ik heb de tijd…..

 • Bericht auteur:
 • Bericht gepubliceerd op:28/10/2018
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:1 reactie

Kan je de tijd hebben?

Vanochtend werd ik heel vroeg wakker en kon de slaap niet meer vatten. Een blik op de klok; 6 uur. Oh nee 5 uur want de klok is vannacht weer een uurtje terug gegaan! Ik bleef nog even lekker liggen in mijn warme bed en de kat strekte zich ook nog eens extra uit. Om 7 uur besloot ik er toch maar uit te gaan, oh nee om 6 uur! Daar zit je dan op zondagochtend om half 7 aan een ontbijtje en ik hoef niet eens naar een markt. Mijn dag verloopt tot op dit moment nogal chaotisch. Ik vergeet dingen te doen die moeten gebeuren en raak voortdurend in de knoop met mijn gesprekken, ledematen en planning.

Dat schuiven met die klok, ik kan er maar niet aan wennen. 2 keer per jaar ben ik werkelijk van de leg en loop ik minimaal een week in een soort jet lag rond zonder een millimeter gevlogen te hebben. Ik ben erg blij met het voornemen om te stoppen met zomer/wintertijd en het kan me niet snel genoeg gaan.

Ik leeft trouwens sowieso op gespannen voet met het begrip tijd. Mijn tijdsbeleving komt nooit overeen met de gemeten tijd. Een uur is voor mij altijd te kort en een seconde gaat te snel voorbij en de week kruipt maar voort. Ik had dat als kind al en vertikte het gewoon om te leren klokkijken. Zolang ik geen klok kon kijken zat ik niet in het keurslijf van de tijd, zo voelde ik dat. Maar ja niet houdbaar dus. Want toen ik 8 was kreeg ik een horloge van mijn ouders want ze waren mijn smoesjes om niet op tijd thuis te kunnen zijn voor het eten meer dan zat.

Tijd is een afspraak, niet meer dan dat

Het is ook wel handig om een tijdstandaard te hebben, zodat je iets kunt afspreken met een medemens. Samenlevingen hebben een tijdrekening nodig anders wordt het chaos. Natuurlijk. Maar hoe heerlijk is het om een dag geen tijd te hebben, en dan bedoel ik geen klok die aangeeft dat je iets op een bepaald moment moet doen. Gewoon de dag leven, wakker worden als je uitgerust bent, eten als je honger hebt en gaan slapen als je moe bent. Dat doen we eigenlijk nooit, toch? Een dag zonder klok, dat is bijna ondenkbaar. Misschien is het juist goed om tijd eens als een luxe te bekijken en zo een dag gewoon eens inplannen. Hup al je klokken, horloges en wekkers een kast in en deze op slot. Ja, de smartphone dan ook natuurlijk. Een dagje leven op je eigen ritme. Misschien een goed idee om eens te plannen bijvoorbeeld op een dag dat de klok verzet wordt. Ik denk dat het dan een stuk makkelijk aanpassen aan de zomer of wintertijd wordt.

 

tijd

Zomer en wintertijd

2 keer per jaar zijn er discussies over het al dan niet afschaffen van de wintertijd. Maar deze keer is het menens! Ooit was de zomertijd bedacht omdat het langere avonden opleverde en dus energie zou besparen. Door de Duitsers trouwens, die het na de 2e wereld oorlog ook weer afgeschaft hebben. In de jaren 70 werd het door heel er veel landen ingevoerd. In Nederland sinds 1977. De positieve effecten op het gebied van energiebesparing zijn niet noemenswaardig en het lijkt zelfs slecht te zijn voor de volksgezondheid. Een goed idee dus om het af te schaffen. En vervolgens krijg je dan de discussie welke tijd dan moet worden aangehouden. Zomer- of wintertijd? Voor mij is die vraag onnodig; wintertijd is de normale tijd en laten we die dan maar weer gaan volgen, als het dan toch moet. Of het nou zomers tot half tien of half elf licht blijft, wat maakt dat nou uit? Als je dan op een terras wilt zitten kan dat ook prima in het donker, gezellig met een kaarsje er bij. Interessanter is het of het in de winter om half 9 of half 10 licht begint te worden. Dat is wel een heel verschil want daglicht helpt je wakker worden. Of zie ik het verkeerd?

Het is nog lang niet duidelijk of en wanneer de zomerwintertijd wordt afgeschaft. Ik heb de tijd gelukkig. Ik denk er wel over om vanaf nu niet meer terug te gaan naar de zomertijd. Dus, mocht ik ergens in april een afspraak met je hebben…….. check dan even de wintertijdklok en dan weet je hoeveel te laat ik kom.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Donna Quichota

  Ik ben het hélémáál met je eens! Zinloze bezigheid en uitermate vermoeiend om dat steeds maar weer uit te moeten leggen. En ja, ondanks het feit dat het maar ‘een uurtje’ is, raakt ook mijn biologische klok van het padje. Ik word extra onhandig, heb meer pijn, ben vermoeid en heb constant het gevoel ergens ‘achteraan te hollen’. En dit alles in een 24/7 economie, waar het verschil tussen dag en nacht sowieso al nagenoeg verdwenen is.
  En ja, het lijkt mij inderdaad het beste de ‘originele’ tijd aan te houden, de wintertijd dus. Overigens, Arjen Lubach wist het ook leuk uit te leggen. En de wetenschap heeft inmiddels ook genoeg bewijs geleverd dat het helemaal niet zo’n goed idee is, dat verschuiven.
  Saillant detail: toen ik 6 was, zou mijn moeder me wel even ‘de tijd’ leren. Ze begon enthousiast uit te leggen: “Als de grote wijzer op de 12 staat en de kleine op de 6, dan is het 6 uur.” Mijn enige reactie was: “Wie zegt dat?” Het is nooit meer goed gekomen…

Geef een reactie