Je bekijkt nu Kiemen! Voordelige vitaminebommetjes – Handig Goed

Kiemen! Voordelige vitaminebommetjes – Handig Goed

Kiemen: doe het zelf, doe het duurzaam

De R zit in de maand en als je een beetje bewust met de seizoenen mee-eet weet je dat de keus in lekkere groenten steeds minder wordt. Winterwortel, prei, uien en koolsoorten waaronder ook spruitjes en ook nog wat knollen zijn nog volop verkrijgbaar maar voor verse knapperige groenten kom je steeds sneller in de verleiding om toch voor die kas sla of sperziebonen uit Kenia te gaan kiezen. Gelukkig is er ook een wat duurzamere manier om aan je extra vitaminen te komen; kiemen!

Zelf kiemen is ook nog eens voordeliger.

Zeker als je zelf je kiemen kweekt is het een heel betaalbare manier om aan gezonde groenten te komen. Bovendien loop je bij kiemen die je in de winkel koopt wel een risico op schimmels of andere narigheid in de kiemen; je hebt geen grip op het proces.

Het is zo simpel: Je schaft wat zaadjes aan en het wonder voltrekt zich op vensterbank of in een donker hoekje. In feite kan je alle groentezaden, granen, peulvruchten en pitten laten kiemen als je de volwassen plant ook zou kunnen eten. Zodra de kiem zich ontwikkeld maakt dat zaadje namelijk allerlei zeer gezonde stofjes aan. Kiemen bevatten vaak meer vitaminen, enzymen, aminozuren en mineralen dan de plant in volwassen vorm. Dus het zijn letterlijk vitamine bommetjes. Lees ook wat het voedingscentrum schrijft over kiemen.

Als je een keertje een wat minder gezonde maaltijd eet kan je die door simpel wat kiemgroenten er bij te serveren toch weer upgraden tot een gezonde hap. De vitaminen en mineralen in kiemgroenten worden ook nog eens beter opgenomen door ons lijf dus dat is meegenomen!  

Welke zaden kan je kiemen?

Tuinkers, tauge en alfalfa zijn klassiekers die ken je vast al. Maar ook broccoli, rode biet, radijs, prei, witte of zwarte mosterd, rucola, spinazie, snijbiet en nog veel meer zaadjes zijn perfect om te kiemen. Ook zonnebloem en tarwe.

Je kunt ook peulvruchten kiemen, denk dan aan bruine-, witte-, zwarte-, soja-, lima-, tuin of mungobonen, erwten, linzen of kikkererwten. Maar let op: doe dat altijd apart van de bovenstaande zaadjes, ik vertel je straks waarom.

En hoe kiem je dan?

Je kunt de zaden in het klassieke kiemschaaltje kweken, in een bakje op natte watten of keukenpapier, in een glazen pot, of – nog makkelijk – in een glazen pot met behulp van de Sprout Hugger, hier rechts in beeld.

Het basisprincipe is heel simpel. Voor het kiemen met een kiemschaal kan je hier even kijken, voor kiemen in een pot hier.

Dit is de methode met een pot en de Sprout Hugger!

  • Doe een bodempje zaad in de pot, vul de hele pot verder aan met water en laat 6 tot 8 uur weken.
  • Giet af en zet de pot op de kop weg, in het gesloten dekseltje want dat is de ‘lekschotel’. 
  • Kies een donkere en koele plek, maar niet in de koelkast.
  • Spoel de kiemen 3x per dag (voor ontbijt, lunch en avondeten bijvoorbeeld) door de pot even te vullen met water en meteen weer af te gieten.
  • Binnen 2 – 5 dagen begint alles te kiemen. Laat ze tot de gewenste grootte groeien, spoel nog een keer af, leg ze op een theedoek en dep ze een beetje droog.

Eet ze op of bewaar ze nog een paar dagen in een dichte doos of pot in de koelkast.

kiemen

Hoe kan je gekiemde zaden in je menu inpassen?

Als je ze in een bakje kweekt kan je ze, zoals je misschien tuinkers wel kent, afknippen en als topping op je boterham met kaas doen, of gewoon over je maaltijd heen. De alleen gekiemde zaden kan je in feite overal op of doorgooien wat je wil; soep, omelet, stamppotten, sauzen. Door salades geven ze een extra bite en wat pit. Even googlen op recepten met kiemgroenten en je kan decennia verder.

kiemen

Peulvruchten even verhitten

Zoals ik hierboven ook al aangaf kan je peulvruchten dus ook heel goed kiemen. Bonen, kikkererwten, linzen en ook taugezaad zijn van nature beschermd tegen vraat door insecten met een laagje lectine. Het is dus een natuurlijke insecticide en kan je beter niet eten. Een groot deel van de lectine verdwijnt tijdens het kiemen en door de gekiemde peulvruchten even te verhitten verdwijnt de rest. Deze kiemen zijn dus bij uitstek geschikt om op het laatste moment door een gekookt gerecht te roeren (aardappelen bijvoorbeeld) of even te roerbakken. Ze worden er trouwens ook lekkerder van! 😉

Wist je trouwens dat zaden en peulvruchten niet alleen heel gezond, veelzijdig en lekker zijn maar ook een geweldige vervanger voor dierlijke proteïne? Een paar keer per week bonen in plaats van vlees op het bord zou een enorme impact hebben voor de aarde.

Kiem smakelijk!

Geef een reactie