Koken met de Hooimadam is een makkie

Koken met de Hooimadam is een makkie

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:06/02/2018
  • Berichtcategorie:Koken
  • Bericht reacties:0 Reacties

Rijst garen met Hooimadam

Rijst koken, het lukt niet altijd. In de Hooimadam lukt-ie echter altijd. Je kunt de rijst langer in de Hooimadam laten staan als de andere gerechten nog niet klaar zijn. Ik kook die altijd-goed rijst als volgt.1 kopje rijst per persoon 1 1/4 kopje water per kopje rijstSpoel de rijst af, voeg het water toe en kook 5 minuten door. Zet de pan met deksel gedurende 40 minuten in de Hooimadam en klaar is Kees.

Zelf Yoghurt maken

Yoghurt maken in de Hooimadam is een fluitje van een cent. Er zijn twee manieren.1. Neem 1 deciliter yoghurt en 1 liter melk. Verwarm beide tot 45 °C Goed roeren, deksel op de pan Zet in de Hooimadam. Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar.Let op: dit lukt niet met alle soorten yoghurt. Yoghurt (en melk) van de boer werken het beste.

2. Er zijn zakjes met yoghurt-stremsel te koop bij winkels die gespecialiseerd zijn in inmaak-producten. Verwarm 1 liter melk tot 45 °C, Los het zakje met stremsel op in een kopje van de verwarmde melk, goed roeren Doe kopje melk met stremsel terug in de pan, deksel erop en in de Hooimadam zetten. Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar. Haal voor gebruik een paar eetlepels yoghurt uit de pan en bewaar dat voor de volgende cultuur (je hoeft dus maar één keer een zakje stremsel te kopen).

Als de yoghurt niet dik genoeg is naar je zin, kun je die in een kaasdoek ophangen of in een vergiet leggen en uit laten lekken tot de gewenste dikte is bereikt.

Bruine bonen

De makkelijkste manier om gedroogde bonen te garen is deze. Zet de bonen ’s avonds in ruim water te weken. Kook ze ’s middags op en zet de pan in de Hooimadam. Na ongeveer 1,5 uur zijn ze gaar.Bonenschotel voor 2 personen- 250 gram bonen (bruine, kievits- of woudbonen) – ½ prei – 1 winterwortel – 1 paprika – 1 peper – 1 ui – 2 tenen knoflook – 1 pakje spekjes

Was en week de bonen minstens 12 uur. Kook ze op en zet ze in de Hooimadam – minstens 1 uur. Bak de spekjes heel langzaam op laag vuur uit (minstens 20 minuten). Voeg de ui in ringen en de knoflook in snippertjes toe als er voldoende vet uit de spekjes is gesijpeld. Plus de paprika, de winterwortel in plakjes en de fijn gesneden peper. Voeg dit bij de bonen en laat nog een paar minuten sudderen. Strooi de fijn gesneden prei erover heen en dien op. Heerlijk met aardappeltjes en een goede salade.

Meer recepten

Klik op onderstaande link  voor meer recepten met de Hooimadam. Gemaakt door Nicoline Hooijmans en Fred Dijkstra die de Hooimadam maken.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie