Koken met de Hooimadam is een makkie
Rijst garen met Hooimadam
Zelf Yoghurt maken
2. Er zijn zakjes met yoghurt-stremsel te koop bij winkels die gespecialiseerd zijn in inmaak-producten. Verwarm 1 liter melk tot 45 °C, Los het zakje met stremsel op in een kopje van de verwarmde melk, goed roeren Doe kopje melk met stremsel terug in de pan, deksel erop en in de Hooimadam zetten. Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar. Haal voor gebruik een paar eetlepels yoghurt uit de pan en bewaar dat voor de volgende cultuur (je hoeft dus maar één keer een zakje stremsel te kopen).
Als de yoghurt niet dik genoeg is naar je zin, kun je die in een kaasdoek ophangen of in een vergiet leggen en uit laten lekken tot de gewenste dikte is bereikt.
Bruine bonen
Was en week de bonen minstens 12 uur. Kook ze op en zet ze in de Hooimadam – minstens 1 uur. Bak de spekjes heel langzaam op laag vuur uit (minstens 20 minuten). Voeg de ui in ringen en de knoflook in snippertjes toe als er voldoende vet uit de spekjes is gesijpeld. Plus de paprika, de winterwortel in plakjes en de fijn gesneden peper. Voeg dit bij de bonen en laat nog een paar minuten sudderen. Strooi de fijn gesneden prei erover heen en dien op. Heerlijk met aardappeltjes en een goede salade.