Je bekijkt nu Koken met de Hooimadam is een makkie

Koken met de Hooimadam is een makkie

Rijst garen met de Hooimadam

Rijst koken, het lukt niet altijd. In de Hooimadam gelukkig wel! Je kunt de rijst langer in de Hooimadam laten staan als de andere gerechten nog niet klaar zijn, dan blijft hij lekker warm. Ik kook die altijd-goed rijst als volgt:

  • 1 (klein koffie) kopje rijst per persoon 1 1/4 kopje water per kopje rijst
  • Spoel de rijst af, voeg het water toe en kook 5 minuten door. Zet de pan met deksel gedurende 40 minuten in de Hooimadam en klaar is Kees en je rijst ook.

Zelf Yoghurt maken

Yoghurt maken in de Hooimadam is een fluitje van een cent. Er zijn twee manieren:

  1. Neem 1 deciliter yoghurt en 1 liter melk. Verwarm beide tot 45 °C Goed roeren, deksel op de pan Zet in de Hooimadam. Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar.Let op: dit lukt niet met alle soorten yoghurt. Yoghurt (en melk) van de boer werken het beste.
  2. Er zijn zakjes met yoghurt-stremsel te koop bij winkels die gespecialiseerd zijn in inmaak-producten. Verwarm 1 liter melk tot 45 °C, Los het zakje met stremsel op in een kopje van de verwarmde melk, goed roeren Doe kopje melk met stremsel terug in de pan, deksel erop en in de Hooimadam zetten. Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar. Haal voor gebruik een paar eetlepels yoghurt uit de pan en bewaar dat voor de volgende cultuur (je hoeft dus maar één keer een zakje stremsel te kopen).

Als de yoghurt niet dik genoeg is naar je zin, kun je die in een kaasdoek ophangen of in een vergiet leggen en uit laten lekken tot de gewenste dikte is bereikt.

Bruine bonen

De makkelijkste manier om gedroogde bonen te garen is deze:

Zet de bonen de avond er voor in ruim water (minimaal 12 uur)  te weken. Kook ze ’s middags een paar minuten zodat ze goed door en door heet zijn en zet de pan in de Hooimadam. Na ongeveer 1,5 uur zijn ze gaar.

Bonenschotel voor 2 personen:

250 gram bonen (bruine, kievits- of woudbonen) – ½ prei – 1 winterwortel – 1 paprika – 1 peper – 1 ui – 2 tenen knoflook – 1 pakje spekjes

Bak de spekjes heel langzaam op laag vuur uit (minstens 20 minuten). Voeg de ui in ringen en de knoflook in snippertjes toe als er voldoende vet uit de spekjes is gesijpeld. Plus de paprika, de winterwortel in plakjes en de fijn gesneden peper. Voeg dit bij de bonen en laat nog een paar minuten sudderen op de kookplaat. Strooi de fijn gesneden prei erover heen en dien op. Heerlijk met aardappeltjes en een goede salade.

Vlees stoven

Ook het stoven van vlees is mogelijk in de Hooimadam maar vereist wel aandacht en inzet. Sommige gebruikers zijn wat teleurgesteld als het vlees dat ze in de ochtend met pan en al in de Hooimadam hebben gezet aan het begin van de avond niet gaar blijkt te zijn. Dat heeft een heel  eenvoudige reden: een te lage gemiddelde stooftemperatuur.

Waarom is dat dan?

Eigenlijk is het heel simpel als je weet dat vlees collageen bevat en dat collageen houdt het vlees stevig. Pas bij een verwarming tussen de 70 en 80 graden wordt het collageen zacht en wordt het vlees dus mals. Dat gaat niet in een klap natuurlijk maar is een geleidelijk proces. Ook is het belangrijk hoe het collageen in het vlees ligt opgeslagen. Dit is bij kip veel minder en is van andere samenstelling dan bijvoorbeeld bij rundvlees. Kip is vrij snel mals, Rundvlees heeft veel meer tijd nodig, net als lamsvlees.

Bij aanschaf van een Hooimadam zit een briefje bijgesloten met warmte vervaltijden van de Hooimadam. Ik zal het nog even kort toelichten wat deze ‘vervaltijden’ betekenen:

Als je een volle pan van het vuur haalt is hij 100 graden op zijn minst. Die doe je in de Hooimadam.

Na een uur is de pan met inhoud wat afgekoeld, namelijk naar ca.  70 graden. Na twee uur is de pan nog 54 graden en na 3 uur nog ongeveer 38 graden.

Als je dan weet dat collageen zacht wordt bij een temperatuur van 70 graden of hoger dan is het logisch dat je de temperatuur van de pan niet onder de 70 graden moet laten zakken. Dat betekend dus dat je na een uur de pan weer even op temperatuur moet brengen, met andere woorden; weer even aan de kook brengen en meteen terug in de Hooimadam.

Het is geen exacte wetenschap maar ook een beetje koken op gevoel.  Of de pan vol of slechts half vol is en hoeveel vloeistof er in zit maakt uiteraard ook verschil in hoe snel het af koelt. Verder is het heel relaxed, het enige dat mis kan gaan bij het experimenteren is dat het eten niet op tijd gaar is.  Maar al doende leer je vanzelf wat voor jou de beste tijden zijn.

Een vuistregel is ook dat je altijd een derde meer kooktijd nodig hebt EN dat je natuurlijk de voorgeschreven temperatuur aan  moet blijven houden.

Wil je ook makkelijk koken met een Hooimadam? Hier vind je de Hooimadam!

Met de Hooimadam kook je gezond en ook nog eens energiezuinig. Ouderwets maar helemaal van deze tijd!

Je kunt volop experimenteren met je eigen recepten. Voorbeeld recepten vind je op de website van de makers van de Hooimadam. Maakt het wat uit bij wie je de madam besteld? Niet echt, de prijzen zijn hetzelfde.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie