Je bekijkt nu Tamme kastanjes

Tamme kastanjes

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:06/02/2018
  • Berichtcategorie:Koken
  • Bericht reacties:0 Reacties

O die heerlijke gezonde  kastanjes toch

In oktober zijn de tamme kastanjes weer ruim voorhanden. Je kunt ze natuurlijk bij de groenteboer kopen maar het is veel leuker om ze zelf te rapen. In bossen en parken staan veel kastanjebomen. De meeste zijn wilde kastanjes, ook wel paardenkastanjes genoemd. Die kastanjes hebben een dikke bolster met stompe puntjes er op. Leuk om mee te knutselen door de kinderen, maar eten kan je ze niet. Daar moet je de tamme kastanje voor hebben. Ook al hebben ze bijna dezelfde naam, zowel de boom als de vrucht verschillen van elkaar. Als je het weet is het makkelijk om te zien.

Ook en belangrijk onderscheid; in de bolster van een wilde kastanje zit een enkele vrucht. In de bolsters van de tamme kastanje zitter er meestal 3, waaronder een hele platte die je weg kunt gooien.

Het enige wat een mens weerhoudt om tamme kastanjes te eten is die absolute rotklus om de schil in te kruizen. En dat moet, anders worden ze niet gelijkmatig gaar en bij poffen in de oven knallen ze alle kanten op als de schil barst.

Kruisje maken

Met een scherp mesje moet je de bolle kant, noem het maar de onderkant, van de kastanje twee sneetjes geven in de vorm van een kruis. Zo komt de warmte goed in het dikste stuk van de kastanje en wordt hij gaar. Dat kan met een scherp mesje, maar het is een vervelende klus. Want je moet best veel kracht zetten voordat je door die harde schil heen komt. Ik heb in mijn leven al heel wat ongelukjes gehad bij dit klusje. Tot ik een Ulu mes ter beschikking had. Het leed is nu geleden en ik kijk elke herfst weer uit naar een overvloedige oogst van mijn eigen tamme kastanjes. Bekijk het filmpje!

Met de punt van het Ulu mes ga je zo door die harde schil heen. Dat je ook het binnenste van de kastanje doorklieft geeft niks. Als je ze niet tot pap kookt blijven ze wel een geheel. Tijdens het koken of poffen krult de schil een beetje op, naar buiten. En dan zijn de schillen er heel makkelijk af te halen. Pas op want kastanjes blijven lang heet!

Koken of poffen

Tamme kastanjes zijn heel makkelijk om klaar te maken. In een pannetje met ruim water doen, 20 minuutjes koken en klaar. Ook simpel; op een bakblik (met siliconen bakmat of bakpapier er onder, dat spreekt voor zich) in een oven van ongeveer 200 graden, 10 minuutjes.

Erg lekker met spruitjes! Maar je kunt er ook heerlijke kastanjepuree van maken. En nog heel veel meer. Kijk maar naar deze recepten.

Het Ulu mes bekijken en andere slimme dingen om te koken? Ga naar de categorie koken.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord