Schoonmaaktip: zelf je sop maken met Marseillezeep

Maak zelf je sop!

Zelf sop maken is heel eenvoudig!

Als sinds jaar en dag maak ik gebruik van heel ouderwetse schoonmaakmiddelen. (Vloeibare) Soda, groene zeep, schoonmaak azijn en natuurlijk Baking Soda. Het maakt gewoon heel goed schoon. Net zo goed als al die schoonmaakproducten uit de supermarkt. Maar het is vele malen minder belastend voor het milieu en mijn portemonnee. Probeer het eens, maak je restjes op en begin met het klassieke schoonmaken! En een goed-voor-alles-sop maak je bovendien ook heel eenvoudig met Marseillezeep.

Ik kocht de laatste jaren vloeibare soda van Tricel in flessen van 2,5 liter. Een scheutje in een emmer warm water levert een sop op waar je bijna alles mee kan schoonmaken: badkamer, keuken, koelkast, vloeren, ligbad enzovoort enzovoort. Het is vrijwel reukloos en schuimt ook bijna niet. Een andere goede keuze is natuurlijk groene zeep. De vloeibare versie werkt prima, ook om ramen te lappen. En ruikt nog eens heerlijk fris ook.

Marseillezeep

Maar je kunt ook heel goed je eigen allesreiniger maken met Marseillezeep (die gebruik ik natuurlijk ook). Trouwens niet alleen als allesreiniger, handzeep of shampoo, maar ook als uitstekend wolwasmiddel! Mijn wollen truien blijven zacht en ruiken heerlijk na een wasje. Daar kan echt geen Woolight tegen op!

De zeep kan je bij Handig Goed kopen en het recept vind je ook bij het product op mijn website. Het is een klusje van niks en levert een zeep op die voor alles te gebruiken is en lekker zacht voor de handen. Geen zin in sop kokkerellen? Marseillezeep kan je heel eenvoudig raspen en zo in een emmer (of wasmachine) doen om sop te maken. Of je gebruikt de ouderwetse zeepklopper, dat is nog eenvoudiger en zo deed oma het ook.

Zo maak je simpel vloeibare zeep van Marseillezeep:

De dosering is 100 gram zeep voor 1 liter water.

Neem een blok van 300 gram Marseillezeep en vul een (ruime RVS of gietijzeren) pan met water. Breng het water aan de kook.

Maak de zeep fijn zodat hij snel oplost in het water. Gebruik een ouderwetse handrasp. Nog makkelijker gaat het met een Ulu mes. De eerste sneden in het blok zeep gaan vrij stug, maar naarmate de brokken kleiner worden is het steeds makkelijker. Het fijne van dit mes is dat je kracht kunt zetten vanuit de schouder en niet vanuit de pols. Hak de zeep in zo klein mogelijke stukjes, des te sneller lost het op.

marseillezeep

Gooi de zeep in de pan kokend water en laat zachtjes koken, net zo lang tot elk stukje zeep volledig is opgelost. Haal de pan van het vuur en zet hem weg, zonder deksel. De vloeistof in de pan is zo dun als water, dat komt goed!

Laat de pan een uur of 12 staan afkoelen. Even met een garde er door af en toe geeft het beste resultaat. Als het zeepmengsel is afgekoeld zit er een soort gelei-achtige substantie in de pan. Deze maak je goed schenkbaar door hem even stevig op te kloppen met een garde, of gewoon even de staafmixer er in.

marseillezeep

Schenk de vloeibare zeep met behulp van een trechter in fles of handpompje en wassen maar! Je houdt ongeveer 2,6 liter zeep over aan deze exercitie dus daar kan je weer even mee vooruit!

Goed voor de schoonmaak, wolwas maar ook voor in je haar!

Nog wat meer informatie over Marseillezeep.

En hier hoor je het ook van een ander.

2 thoughts on “Schoonmaaktip: zelf je sop maken met Marseillezeep”

  1. Hallo, ik heb het schoonmaken met marseillezeep geprobeerd, omdat ik het een goed idee vind voor minder afval en palmolie. Maar ik merk dat er een vlekkerig mat laagje overal achter blijft, waardoor het er niet echt schoon uit ziet. Heb jij dat ook? Wat kan ik daar tegen doen?

    1. Hallo Nadia,
      Top dat je deze stap zet! Marseillezeep is van nature een beetje vettig, dus het kan zijn dat je op heel glanzende oppervlakten inderdaad een soort laagje ziet. Zelf heb ik dat nog niet kunnen ontdekken, ik maak voornamelijk mijn tegels en badkamer schoon hiermee en die zijn licht van kleur en niet zo glad. Ook droog ik alles af na het soppen met een schone droge doek. Dus wellicht is het mij niet opgevallen. Wat je zou kunnen doen is in de emmer sop een scheut azijn toevoegen, of na het schoonmaken even afnemen met een doekje gedompeld in gewoon schoon water met een scheutje azijn. Ben benieuwd naar je ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *